Турция официално откри "музей на паметта на 15 юли", който се намира на Босфора, където стотици души загинаха в паметната вечер на 15 срещу 16 юли 2016 г., предаде "LePoint". Церемонията бе лично водена от президента Реджеп Ердоган.

Вътре в сградата ще бъдете посрещнати от множество видеа, които представят преврата и последвалите го събития: бомбардирането на парламента, хаоса по улиците, сблъсъците на "Моста на мъчениците" (един от трите моста на Босфора) и други.

Там също са изложени няколко значими експонати: телефонът, с който Ердоган се свърза на живо в телевизионно предаване чрез "Фейстайм" и призова нарада да го подкрепи, баретата на Йомер Халисдемир - прочут военен, който жертва живота си, за да убие турски генерал от страната на пучистите или мотоциклетната каска на убит полицай.

Надписът "Не забравяй" е поставен на входа на зданието, където има списък със загиналите (според последния официален доклад има общо 290 смъртни случаи). По стените има изобразени следи от куршуми, а вътре в музея дори е поставена премазана кола.

 

Музеят символично бе открит на 16 юли.

"Трябва новото поколение да дойде тук и да си припомни", съобщи Кемал Дьонмез, който пристигна специално за откриването. "Един мой приятел почина през същата вечер", допълни той.

Не е необичайно да се забележат посетители в музея, които не могат да удържат сълзите си.

Увеличаване на турския национализъм

Музеят се намира в непосредствена близост до паметника на жертвите от преврата. Правителството на Ердоган използва възпоменанието, за да обостри турския национализъм. В нощта на опита за преврат президентът, който оцеля след опит за убийство, призова турския народ да излезе на улиците, за да защитят Републиката.

Оттогава медиите редовно напомнят за събитията от „15 Temmuz“ (15 юли на турски език), официалните церемонии са грандиозни и са включени в учебниците по история. 

След опита за преврат в Турция беше обявено и извънредното положение. Стотици хиляди души, сред които военни, учени, журналисти или представители на гражданското общество, бяха арестувани.