След повече от 100 години закъснение ганьовите мускали получиха официално признание от на най-високо европейско ниво. Българското розово масло става защитена географска марка в рамките на Европейския съюз, реши Европейската комисия.

От Брюксел уточняват за незапознатите, че иде реч за етерично масло добивано от Дамаскинска роза на територията на България.

Качеството на продукта е гарантирано от изискването екстрактът да се добива не по-късно от 10-15 часа след розитбата на цветовете. Около  3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на 1 килограм розово масло. Добивът на реколтата продължава от 20 до 30 дни и за него са необходими специални условия. В продължение на няколко часа в ранните сутрешни часове се обират само цветовете с отворени венчелистчета, без да се увреждат стеблото и клоните. Специфичните и отличителни характеристики на "Българското розово масло" са богатият му аромат, бледият жълто-зелен цвят, дълготрайният аромат и балансираният състав на летливи вещества и въглеводороди, посочват от Еврокомисията.

Според следващите обяснения този продукт има уникални характеристики заради географските особености на региона, които отличават родното розово масло от произведеното в други части на света. От комисията уточняват също така и че маслото може да се добива само в Централна България - т. нар. Розова долина край Казанлък.

До момента в списъка на защитените географски марки на територията на ЕС са включени над 1200 продукта. Сред тях има едва още 6 български. Това са роле "Трапезица", пастърма "Говежда", филе "Елена", луканка "Панагюрска", кайсерован врат "Тракия" и "Горнооряховски суджук".