"Анексирането на Крим от Русия в нарушение на международното право и конфликтът в Източна Украйна са сред най-сериозните заплахи за мира и сигурността в Европа след Втората световна война."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Променената среда за сигурност дестабилизира Черноморския регион. Невъзможно е да работим за развитие, без да има мир и стабилност", каза държавният глава.

Той изтъкна, че България категорично подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна, и призова двете страни в конфликта да спазват постигнатото споразумение за прекратяване на огъня и да пристъпят към прилагането на мирния план.

"Украинският народ има правото сам да решава своето бъдеще чрез свободни и демократични парламентарни избори", смята Плевнелиев.

Според него подписването на споразуменията за асоцииране на ЕС с Украйна, Молдова и Грузия е важен етап в техния път към обединена Европа.

"Позитивната промяна, на която сме свидетели на Балканите днес, нямаше да е възможна без двигателя на европейската интеграция", каза президентът.

Той говори и за ситуацията в Сирия. Плевнелиев определи ескалацията на насилието и влошаващата се хуманитарна ситуация там като сериозна заплаха за международната сигурност. Само чрез политически диалог и интеграция може да бъде намерено трайно решение на кризата в страната.

Плевнелиев припомни, че България е част от широката международна коалиция срещу тероризма и оказва пълна политическа подкрепа, както и хуманитарна и материална помощ в съответствие с възможностите си.

България ще продължи да подкрепя усилията за намиране на справедливо и трайно решение на конфликта между Държавата Израел и палестинската власт, обеща Плевнелиев. Според него това може да бъде постигнато само чрез провеждането на преки преговори, без поставянето на предварителни условия и чрез прилагането на принципа на "две държави".

"Загрижени сме от зачестилите прояви на антисемитизъм в Европа и други части на света. Като страна, спасила своята еврейска общност от 48 000 души през Втората световна война, България категорично осъжда всякакви прояви на антисемитизъм", изтъкна българският държавен глава.

Плевнелиев изрази и позицията на България за предоставяне на допълнително място в Съвета за сигурност за държавите от Източноевропейската регионална група. Страната ни вече е обявила кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност за периода 2018-2019 г.