Централноевропейският университет (CEU) е получил акредитация в Австрия. Това обяви висшето частно учебно заведение, спонсорирано от американския милиардер Джордж Сорос.

Акредитацията е за шест образователни програми. Две от тях са бакалавърски - "Култура, политика и общество" и "Философия, политика и икономика". Магистърските програми са в дисциплините "Международни обществени въпроси", "Публична политика", "Изследвания на жените и половете" и "Природни науки, политика и управление". 

Решението е одобрено от министъра на образованието в Австрия Ирис Раускала.

"Централноевропейският университет ще обогати Австрия като място за наука", е заявил министърът.

От думите му става ясно, че това ще е 16-ият частен университет в страната. И допълва: 

"Надявам се, че много национални и чуждестранни студенти ще направят следдипломното си проучване тук."

„За нас е удоволствие да получим австрийска акредитация за Централноевропейския университет, първоначално с шест образователни програми, две от които нови бакалавърски степени, които представляват нова глава в историята на университета. През следващата академична година ще представим всички акредитирани от САЩ степени за австрийска акредитация. С издаването на акредитирани от Австрия степени от академична 2020-2021 година, ние ще подобрим висшето образование, предлагано в новия ни дом", казва на свой ред ректорът Майкъл Игнатиеф.

Централноевропейският университет взе решение да се премести във Виена през декември 2018 г., след като унгарското правителство на Виктор Орбав отказа да разреши записване на нови студенти за акредитираните от САЩ степени в Унгария от 1 януари 2019 г. 

Целенасочените усилия на правителството на Орбан да прогони висшето учебно заведение от Будапеща в крайна сметка се увенчаха с успех. ЦЕУ направи много опити да остане в Унгария, където университетът съществува от повече от 25 години. В Будапеща имаше и поредица многохилядни митинги в негова защита, много световни учени се обявиха в защита на неговата академична свобода.

През 2019-2020 г. студентите първа година ще започнат обучението си във Виена и ще получат американски дипломи. Вече записаните студенти ще останат в Будапеща и ще довършат там обучението си.

Университетът, чийто основател е милиардерът филантроп Джордж Сорос, е създаден през 1991 г. Проблемите на висшето учебно заведение започнаха през април 2017 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Сорос, че подстрекава към миграция в Европа и се опитва да влияе на унгарската политика, оказвайки подкрепа на неправителствени организации като "Трансперънси интернешънъл" и Унгарския хелзинкски комитет.