В поредна тенис класика на "Уимбълдън" Роджър Федерер победи големия си съперник и приятел Рафаел Надал със 7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4 на полуфинал. 

В неделя 8-кратният шампион ще срещне актуалния - Новак Джокович. Това ще е друга класика.

По-рано днес сърбинът спечели с 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 срещу Роберто Баутиста Агут.

Федерер и Надал спориха на полуфинал и на "Ролан Гарос" и тогава победата бе за Матадора - на "неговия" корт. Днес Роджър взе реванш в двубой №40 между двамата.

Първият сет вървеше равностойно, с доста солидна игра на сервиращите. Единствената точка за пробив се откри пред швейцареца, но Рафа устоя и се стигна до тайбрек. Там Федерер притисна своя опонент с убийствения си днес ретур и дръпна напред.

Вторият сет започна доста по-интересно - с точки за пробив и за двамата. При 2:1 в своя полза Надал направи брейк, затвърди и след това реализира поредица от геймове за 6:1. Рецептата бе заставане по-назад при посрещане на сервиса на Федерер.

Маестрото обаче пазеше повече козове. В третия той възвърна увереността си на първия начален удар. Показателно е, че по-често печелеше продължителните разигравания. 

С ранен пробив грабна третия сет. По-аналогичен начин се разви и четвъртия. В края му Рафа демонстрира прословутия си дух. При 5:4 за Роджър той отрази два мачбола. Шестият гейм донесе и драма - както подобава. 

Надал бе близо до това да върне пробив. Той отрази още два мачбола, но при петия преклони глава пред по-силния днес Роджър Федерер.

Джокович може би все пак е фаворит за неделя. Той ще излезе за пета титла.

В събота е финалът при жените - между Серина Уилямс и Симона Халеп.