Пристъпите на неконтролируем тремор могат да бъдат много неприятни. Засегнатият внезапно губи контрол над цялото си тяло или над отделни негови части, обхванат е от мускулни спазми, които могат да доведат и до загуба на съзнание. Пристъпът може да продължи няколко минути, а може и след секунди да приключи.

Причините са разнообразни

 

В немалка част от случаите пристъпът се дължи на дехидратация, т.е. обезводняване на организма. Човешкото тяло се състои от 70% вода, а мозъкът - от почти 90%. Водата транспортира към клетките хранителни вещества и кислород, а в същото време спомага за изхвърлянето на отпадните продукти през бъбреците.

Ако човек не пие достатъчно вода, ако много се поти, или е изгубил много течности при повръщане или разстройство, се нарушава водният баланс. Не се ли набави своевременно вода, кръвта се сгъстява, а организмът се оказва в заплашителна ситуация – тялото се разтърсва от конвулсии.

Опасността от дехидратация е особено голяма при децата и по-възрастните хора, тъй като с напредването на годините усещането за жажда намалява и хората просто не забелязват, че не са пили достатъчно вода. Конвулсиите могат да бъдат причинени и от хипогликемия (спадане на кръвната захар под нормата).

Хора, които изпитват голямо напрежение и стрес, имат болки и са силно изтощени, или пък са приели твърде много кофеин, могат да получат подобно треперене. Медицината нарича това физиологичен тремор. При по-ниски температури, например, тялото опитва чрез мускулни спазми да произведе допълнителна телесна топлина, за да не изстине. Затова треперим, ако температурата на тялото ни спадне под 35 градуса.

Кои са признаците за сериозно заболяване?

Причините за неконтролируем тремор могат обаче да бъдат и по-сериозни – породени от някои неврологични заболявания, като например епилепсия. Но е възможно и да става дума за нарушения в кръвообращението или за увреждане на мозъка или на мозъчната обвивка.

Епилептичните пристъпи на тремор не са "провокирани" - за тях няма видима причина и те се появяват отново и отново. Могат да се дължат на заболяване на мозъка, на инсулт или тумор. В тези случаи се говори за „симптоматична епилепсия“.

Неепилептичните спазми се проявяват тогава, когато мозъкът е в превъзбудено състояние – като реакция на определен медикамент, при инфекция или при висока температура у децата.

В покой или в движение?

Определящо е в каква ситуация се проявява треморът – по време на движение или в покой. Ако треперенето се отразява на фините движения, човекът се олюлява или походката му е необичайно разкрачена, би могло да става дума за увреждане на малкия мозък.

А когато треперенето се проявява и в състояние на покой, треморът най-често се дължи на болестта на Паркинсон. Доста по-чести обаче са проявите на т.нар. есенциален тремор. Предполага се, че това неврологично двигателно нарушение има наследствен характер. То се проявява най-често у хора на възраст между 20 и 60 години и постепенно се влошава с напредването на възрастта.

Диагностика и превенция

За преодоляването на спазмите понякога е достатъчно да се направят отпускащи упражнения, тъй като стресът или напрежението увеличава тремора. Добре е също да се избягват алкохолът и кафето. Ако обаче става дума за болезнена форма на тремор, той би могъл да бъде предвестник или симптом за някое по-сериозно заболяване.

Яснота могат да внесат различните методи на медицинска диагностика като ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или електроенцефалограма (ЕЕГ).

"Дойче веле"