Германският канцлер Ангела Меркел за втори път в рамките на две седмици беше забелязана да овладява тремор на ръцето при публични събития, съобщава Си Ен Ен.

Това повдига въпроси за здравето на 64-годишната Меркел, отбелязва медията.

При събитие, на което тя беше заедно с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, Меркел беше заснета как се опитва да спре треперене като здраво стиска ръцете си.

Случилото се беше хванато при излъчване на живо от "Ройтерс". То стана на церемония по изпращането на правосъдната министърка Катарина Барли, която стана евродепутат.

Пред Си Ен Ен говорител на Меркел коментира, че канцлерът се чувства "добре".

 

 

"Всичко се случва, така както е планирано. Канцлерът е добре", каза той, като посочи, че Меркел ще участва този уикенд в среща на Г-20 в Япония.

Малко по-рано този месец медиите уловиха друга ситуация, в която изглеждаше, че Меркел овладява тремор на ръцете. Това се случи при срещата ѝ в Берлин с украинския президент Володимир Зеленски.

"Изпих след това три чаши вода - явно имах нужда. И след това се почувствах много добре", обясни малко по-късно тя по време на пресконференция със Зеленски.

В Германия в момента се измерват рекордно високи температури, които стигат до 38,6 градуса по Целзий в някои части на страната. В Берлин е доста по-хладно все пак.

Лекари, интервюирани от "Дейли Сторм", смятат, че причината за състоянието на канцлерката може да бъде исхемичен тремор, причинен от възрастта й, плюс упорит труд или диабет.

Вестник "Билд" също цитира медици, според които няма признаци на болестта на Паркинсон или пък епилепсия при Меркел. Но подобно треперене можело да се получи при рязко спадане на кръвното налягане.

Както е известно, Меркел се слави като работохоличка. Нейният рекорд е преговори с Путин в продължение на 17 часа през 2015 година, когато двамата разговаряха за последиците от анексирането на Крим и бойните действия в Донбас. Ангела Меркел е вече над 14 години на поста канцлер на Германия.