Google тества нова функционалност на браузъра си Chrome - бутон, който да спира и пуска видео или звук от всеки един подраздел (tab) на програмата, съобщи Engadget.

Всеки, който обича много подпрозорци в браузъра, е запознат с проблема - някъде стартира видео или аудиоклип, който гърми от колонките, и изисква паническо минаване през 25-те отворени таба на програмата...

Новата функция, която в момента e налице във версията на браузъра за разработчици Canary, се казва "Global Media controls". Веднъж включена, иконка за пускане/спиране ще се появява до адреса във всеки раздел. При натискане ще излиза по-голямо меню с пауза, пускане, минаване напред, без да отиваме до самото видео.

Функцията ще помага както при контролиране на видеа в един раздел, когато сме отворили друг, така и за спиране на досадните видеа, които се пускат сами. Google наскоро махна опцията за изключване на звука на отделни табове, което създаде проблем за хората, държащи отворени 5-10 раздела с YouTube.

За момента функцията е в тестови период и блокира редовно, изключвайки браузъра, а и не работи за всички сайтове. Всеки може да я тества, като свали браузъра Canary (всъщност Chrome с последните, все още неполирани функции), и включи флага chrome://flags/#global-media-controls.