Президентът Путин подписа Закона за прекратяване на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег между САЩ и Русия, предаде ТАСС.

Законът беше приет от Думата на 18 юни т.г., а Горната камара на парламента го одобри на 26 юни. В документа се уточнява, че решението за възобновяване на договора в Русия ще се взима от държавния глава. Законът влиза в сила от деня на публикуването му.

По-рано шефът на комитета на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарьов коментира, че "приетото решение за преустановяване на действието на договора е необходимо и е принудителна мярка, адекватна на подхода към режима, действащ в контрола над въоръженията".

САЩ за първи път обвиниха Русия в нарушаване на договора през юли 2014 година. След това Вашингтон нееднократно повтаряше същото заключение. Москва категорично отхвърляше обвиненията, че нарушава ракетния договор.

Тази година на 2 февруари САЩ преустановиха изпълнението на задълженията си по договора. Тогава Вашингтон обяви и заплаши, че ще излезе до 6 месеца от договора, ако Москва не изпълнява определени изисквания, засягащи договореностите.

Руската ракета 9М729.

САЩ настояват най-вече Русия да унищожи новата си крилата ракета с наземно базиране 9М729, която надхвърля дължината на полета, определена от договора.

Още на 2 февруари Путин коментира, че и Русия ще напусне договора.