Името на Сергей Станишев се появи днес в един от възможните варианти за подялба на властта на върха на ЕС.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС заседават вече трети ден в Брюксел в безплодни опити да намерят съгласие за това кой да оглави новите европейски институции.

Името на Станишев, който е председател на Партията на европейските социалисти, плъзна в социалните мрежи като възможна номинация на Европейския парламент.

Нямаше веднага потвърждение, че такова предложение би събрало достатъчна подкрепа.

То включва германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен като председателка на Комисията, белгийският служебен премиер Шарл Мишел като председател на Европейския съвет и испанският външен министър Жозеп Борел като върховен представител на ЕС по външната политика и ситурността.

Особеното е, че това предложение дава на най-голямата група в Европарламента - на Европейската народна партия - председателското място в Комисията, за което тя се бори, но изключва от номинациите доскорошния и водещ кандидат за шеф на ЕК Манфред Вебер.

Вебер в момента и лидер на групата на ЕНП в новия Европейски парламент.

Друга особеност на това разпределение е, че то дава на Социалистите и демократите, главния коалиционен партньор на ЕНП, два от четирите висши поста на съюза. За либералите в лицето на Мишел, остава един. Те са третият парньор във възможната коалиция, който осигурява мнозинството, необходимо за петгодишния мандат на Комисията.