Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Затоплянето на климата ще засили топлинния стрес в земеделието и в някои промишлени сектори и ще се изрази в загуба на продуктивността, равняваща се на 80 милиона работни места до 2030 година. За това предупреди в нов доклад Международната организация на труда на ООН, цитирана от Франс прес.

Организацията очаква, че до 2030 година 2,2 процента от общия брой работни часове в света могат да бъдат загубени заради високите температури, сочи докладът. Прогнозата се основава на очаквано повишаване на температурата в световен мащаб с 1,5 градуса по Целзий до края на века.

Най-силно ще е влиянието на тези промени в Южна Азия и Западна Африка, където около 5 процента от работните часове могат да бъдат загубени до 2030 година. Това твърдят авторите на доклада, озаглавен "Да работиш на по-гореща планета: влияние на термичния стрес върху продуктивността на работа и достойния труд"

Общо икономическите загуби в световен мащаб до 2030 година ще бъдат 2,4 трилиона долара.

"Това накратко се равнява на икономиката на Великобритания", каза пред медиите съавторът на доклада Катрин Саже.

Топлинният стрес се отнася до топлина, която е по-голяма от това, което тялото може да понесе, без да има физиологични последствия, уточнява Международната организация на труда на ООН, добавяйки, че това се случва обикновено при температури над 35 градуса и висока влажност.

"Влиянието на термичния стрес върху продуктивността на работа е сериозна последица от климатичното затопляне", твърди Саже.

Двата най-засегнати сектора са земеделието, в което работят 940 милиона души в света и ще включва 60 процента от загубените работни часове до 2030 година, и строителството с 19 процента от загубата на продуктивност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.