Затоплянето на климата ще засили топлинния стрес в земеделието и в някои промишлени сектори и ще се изрази в загуба на продуктивността, равняваща се на 80 милиона работни места до 2030 година. За това предупреди в нов доклад Международната организация на труда на ООН, цитирана от Франс прес.

Организацията очаква, че до 2030 година 2,2 процента от общия брой работни часове в света могат да бъдат загубени заради високите температури, сочи докладът. Прогнозата се основава на очаквано повишаване на температурата в световен мащаб с 1,5 градуса по Целзий до края на века.

Най-силно ще е влиянието на тези промени в Южна Азия и Западна Африка, където около 5 процента от работните часове могат да бъдат загубени до 2030 година. Това твърдят авторите на доклада, озаглавен "Да работиш на по-гореща планета: влияние на термичния стрес върху продуктивността на работа и достойния труд"

Общо икономическите загуби в световен мащаб до 2030 година ще бъдат 2,4 трилиона долара.

"Това накратко се равнява на икономиката на Великобритания", каза пред медиите съавторът на доклада Катрин Саже.

Топлинният стрес се отнася до топлина, която е по-голяма от това, което тялото може да понесе, без да има физиологични последствия, уточнява Международната организация на труда на ООН, добавяйки, че това се случва обикновено при температури над 35 градуса и висока влажност.

"Влиянието на термичния стрес върху продуктивността на работа е сериозна последица от климатичното затопляне", твърди Саже.

Двата най-засегнати сектора са земеделието, в което работят 940 милиона души в света и ще включва 60 процента от загубените работни часове до 2030 година, и строителството с 19 процента от загубата на продуктивност.