Група протестиращи в Хонконг шурмуваха Законодателния съвет (местния парламент) и разбиха едната от стените му, като за тази цел използваха товарна количка за стенобойна машина и метални лостове. Те успяха да проникнат в сградата на законодателния орган след като счупиха стъклата на прозорци и разбиха металните заграждения, предаде Асошиейтед прес.

Телевизионен канал в Хонконг излъчи кадри как демонстранти с каски преминават през контролно-пропусквателен пункт и продължават като разбиват метални врати, за да се опитат да достигнат по-навътре в сградата.

Десетки маскирани протестиращи, повечето размахващи импровизирани щитове, проникнаха в Законодателния съвет, след като в продължение на часове го атакуваха, се видя от кадри на телевизия Кейбъл нюз, предаде Франс прес. Силите на реда в сградата, които преди това използваха лютив газ, за да ги отблъснат, очевидно са се изтеглили по-навътре в зданието, посочва АФП.

Около 100 полицаи с шлемове и палки застанаха между натрошените прозорци и демонстрантите, но решиха да не се конфронтират. Те успяха да отнемат количката и издигнаха транспарант, с който предупредиха протестиращите да спрат с насилието, преди такова да бъде упражнено върху тях.

Сблъсъците отложиха протестния марш, но той бе подет въпреки призивите на полицията да се смени маршрутът или да се отмени изцяло.

Десетки хиляди души протестираха 22 години след присъединяването на Хонконг към Китай. Снимка АП/БТА

Десетки хиляди граждани на Хонконг отново излязоха на улиците на 22-рата годишнина от завръщането на бившата британска колония към територията към Китай. 

Протестите се дължат на законопроект, съгласно който местното правителство ще може да екстрадира политически дисиденти към Китай. 

Главната администраторка (лидерката на територията) Кери Лам обеща, че ще бъде по-бдителна относно настроението на обществото, въпреки че протестиращите неуморно настояват за оставката ѝ.

"Това ме накара наистина да осъзная, че аз като политик трябва да си припомням през цялото време необходимостта да се осъзнават обществените настроения правилно", заяви тя по време на 5-минутна реч.

Протестиращ държи транспарант с Кери Лам, която държи автомат.   Снимка АП/БТА

Тя настоя, че правителството ѝ е имало добри намерения, но обяви: "Аз ще си науча урока и ще направя всичко възможно бъдещата работа на правителството да е по-близка и по-отговорна за желанията, настроенията и мненията на обществото."

Годишният марш започна следобед и се очакваше да бъде по-голям от обикновено, защото законопроектът е събудил масова загриженост за правата и свободите на гражданите на Хонконг.

Особено ожесточени бяха протестите пред сградата на правителството - в средата на юни полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. След смяната на тона на управляващите органите на реда също до голяма степен прекратиха насилието.

Тази сутрин протестиращи се опитваха да достигнат до зоната, където е мястото на официалната церемония за годишнината, но полицаите удържаха устрема им с пластмасови щитове и палки. 

"Ние сме ужасени, това е наше задължение, ние защитаваме дома си", заяви Джак, 26-годишен работник, който не пожела да предостави цялото си име. "Не знам защо правителството ни наранява. То погазва върховенството на закона, върховенството на закона е последната защита между нас и Китайската комунистическа партия", добави той.