Представяме ви речта на председателя на ВКС Лозан Панов на днешния форум "Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици". Гости в зала "Тържествена" на Съдебната палата бяха първият председател на Върховния съд на Полша проф. Малгожата Герсдорф, и Дариуш Завистовски - председател на Гражданска колегия на ВС.

"Уважаема г-жо Герсдорф, първи председател на Върховния съд на Полша,

Уважаеми върховни съдии,

Скъпи гости,

Заради явните опити за овладяване на съдебната система и рисковете за върховенството на закона Полша стана първата европейска страна, срещу която в ЕС бе задействана безпрецедентна наказателна процедура.

Причините за действията на Европейската комисия се крият в започналата през 2015 г. съдебна реформа в страната, последвана от редица законодателни промени, с които полският министър на правосъдието (който в страната е и главен прокурор, б.р.) се сдоби с привилегията да уволнява и да назначава председателите на съдилищата, а в Конституционния съд и Съдебния съвет бяха назначени близки до управляващите съдии.

През 2017 г. Полша промени и Закона за Върховния съд, за да намали възрастта на пенсиониране на магистратите в него. Това на практика засегна 1/3 от съдиите във ВС, включително неговия председател проф. Малгожата Герсдорф.

В същото време бе дадено право на полския президент да удължава активната служба на съдиите пенсионери след получаване на становище от Националния съдебен съвет (техния аналог на ВСС, б.р.). Което обаче не е обвързващо за държавния глава.

Принудителното пенсиониране на съдиите от Върховния съд щеше да оваканти места, управляващите да назначат нови доверени им съдии.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша и заради новия дисциплинарен режим, въведен от правителството във Варшава за съдиите. Който бе удар по независимостта на съдебната система.

Според една от законодателните промени в т. нар. съдебна реформа съдиите могат да станат обект на дисциплинарно разследване и санкции, ако властите сметнат, че техните решения са неподходящи. Този нов дисциплинарен режим подкопава независимостта на полските съдии, като не предлага достатъчно гаранции за тяхната защита от политически контрол, както казва Съдът на ЕС, се посочва в изявление на ЕК от април тази година.

Полският дисциплинарен съвет е съставен единствено от съдии, подбрани от Националния съвет, чиито членове бяха наначени от мнозинството на управляващите в парламента.

Европейската комисия започна процедура по член 7. Аргументите за това бяха, че с промените се политизира правосъдието и се нарушава разделението на властите.

Само преди седмица Съдът на ЕС постанови, че с намаляването на пенсионната възраст на върховните съдии в страната и с предоставяне на президента на право да преценява дали да им разреши да работят след 65 г. нарушава тяхната несменяемост и независимост, което е неизпълнение на задълженията по договора с ЕС.

Според комисията решението на президента не се основава на определени критерии, които подлежат на контрол, и по този начин налице е прекомерна свобода на преценката, позволяваща държавният глава да упражнява влияние върху съдиите във Върховния съд.

Според други това може да породи основателни съмнения, по-специално на страните в производствата, относно неподатливостта на засегнатите съдии към външни фактори.

За съжаление официалните представители на магистратската общност в България в лицето на ВСС не подкрепиха своите полски колеги. Искането за становище относно замразяването на членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети бе препратено от представляващия ВСС Боян Магдалинчев към българското външно министерство да даде становище дали подкрепата на ВСС за полските ми колеги ще навреди на националните ни интереси.

На гласуването във ВСС едва 4-ма души подкрепиха полските магистрати. По тази причина България гласува с "въздържал се" по време на вота за временното прекратяване на полското членство.

За щастие полските съдии получиха подкрепата на редица други европейски страни и в крайна сметка членството на Полша в ЕМСС бе замразено.

В тези държави очевидно разделението на властите не е проформа. Затова те оцениха напълно адекватно опасността от нарастващия популизъм в Полша. Който за съжаление не е само полски феномен. Той съществува вече и в редица други европейски държави. 

И по тази причина те предприеха решителна стъпка, за да се спре разпространението на заразата.

В тази връзка един от най-известните анализатори на популизма - холандецът Кас Муде – професор в американския Юнивърсити ъф Джорджия, предупреждава, че популистите са най-силни там, където се сблъскват със слаба опозиция. Когато опзицията е слаба, популистите започват да се разочароват, че ги ограничават независимият съд и медиите.

И започват да опитват да ги отслабват. В този смисъл България вече е на 111-о място по свобода на словото. А резутатите в борбата с корупцията достатъчно добре демонстрират как функционира съдебната власт.

"Юристите не могат да мълчат пред лицето на злото. 

Вредата изглежда голяма и няма надежди за близко бъдеще", казва първият председател на Върховния съд на Полша проф. Малгожата Герсдорф в своя реч пред Федералния върховен съд на Германия през миналата година.

"Партийната машина може да короняса или да унищожи всеки и всички по прищевките и волята на управлянащите. Върховният съд премина през чистка.

Съдържанието на жизненоважно законодателство се променя непрекъснато само няколко дни след внасянето му за обсъждане в парламента и без консултиране или обществено обсъждане - казва още полската председателка.

Според нея мандатът на европейските институции е твърде слаб, особено в случаи на авторитарни и националистически тенденции - на каквито ставаме свидетели за съжаление.

Добре ви е известно, че някои държави членки са склонни да приемат, че реформата на полската правосъдна система е вътрешен проблем, с който не следва да се занимават. Щом ЕС и членовете му бездействат при спор за върховенството на правото, то запазената марка на съюза - човешките права и основните свободи, скоро може да се претопи до неприятен спомен", обобщава проф. Герсдорф.

(Тук Панов напомня части от биографията на своята гостенка, научните й постижения, както и факта, че именно след въпросната реформа тя отказа да напусне поста си и магистратската общност я последва, въпреки сериозните заплахи срещу съдиите, б.р.)

Пред германския федерален съд полската председателка на Върховния съд цитира една мисъл на Конрад Аденауер:

"Историята е сборът от нещата, които са могли да бъдат избегнати."

За мен е огромна чест да ви представя една изключителна жена, която имаше силата и достойнството да застане открито и да се противопостави на популизма."

Самата проф. Герсдорф разказа интересни неща за ситуацията със съдебната система в родината й. И с доста аналогии към нашата действителност.

Тя даде примери как съдии са били окаляни вследствие на политическата машина, работеща в синхрон с определени медии. По неин личен адрес са изписани клевети и купчини лъжи, за които я било срам дори да ги споменава, каза още тя.

"Разделението на властите предполага, че има 3 власти, които трябва да си сътрудничат. Продължавам да твърдя, че съдебната власт е най-слаба и единственото оръжие, с което разполага, е словото.

Но трябва да получи подкрепа на обществото. На такава подкрепа се радваха нашите съдилища в последно време и това е абсолютно необходимо, за да се противопоставим на промените, насочени срещу независимостта на съда."

И още...

"Всяка власт има тенденция за овладяване на съда - това се е случвало и в миналото. Напоследък този натиск е много силен, много остър и на практика това води до зависимост на съдиите и съда от министъра на правосъдието - включително и за това дали да се пусне или да не се пуска климатизацията в съда", каза председателката.

Тя подчерта, че никога не биха могли да успеят без подкрепата на обществото, браншовите организации и дори на... Бог - на когото се молела.

"Имахме зад себе си стена. Нямаше да ми е лесно, ако не бяха гражданите на Полша, които всекидневно ме водеха в съда с шпалир (след промяната на правилата и подписа на президента за пенсионирането й тя отказва да "сдаде" поста председател на ВС предсрочно, б.р.).

Имаше и такива упреци – че ако някой говори за върховенството на закона, той се изказва политически. Това не може да бъде вярно, тъй като ние, съдиите, имме професионално задължение да браним разделението на властите. Защото това нарушава върховенството на закона."

Тя нарече „първостепенна ценност“ разделението на властите, залегнало в Конституцията както на Полша, така и в България.

"Получихме сериозна подкрепа от Съюза на съдиите, сериозна подкрепа от адвокатите и юрисконсултите – те разбраха, че липсата на справедливост ги застрашава с несправедливи решения на съда. Затова пишат петиции, решения съдиите да бъдат независими.

Не може да има дисциплинарни наказания или да бъдат назначавани на високи постове съдии в зависимост от волята на министъра на правосъдието. Съдия на съдиите стана министърът на правосъдието."

Проф. Герсдорф сподели, че магистратите ходели в църква и палели свещи в нейна подкрепа.

"Образовайте обществото", призова на няколко пъти върховната съдийка.