Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Исках да те видя, защото се очертава един такъв компромис – Вебер на Парламента, ти на Комисията.“

Това каза българският премиер Бойко Борисов около полунощ брюкселско време на Франс Тимерманс – кандидата на европейските социалисти да оглави Еврокомисията.

 

 

Срещата се състоя в българското постоянно преставителство в ЕС. Борисов специално излезе от сградата на Европейския съвет, за да приеме холандеца в мисията на страната ни.

Така Борисов отстъпи от изказаната няколко часа по-рано позиция, че Европейската народна партия (ЕНП), чийто член са и ГЕРБ, твърдо държи на своя водещ кандидат Манфред Вебер.

Борисов и останалите премиери от ЕНП вдигнаха бунт срещу германската канцлерка Ангела Меркел. Причина бе, че тя отстъпи и се съгласи Еврокомсията да бъде оглавена не от Манфред Вебер, а от Тимерманс. Самата Меркел участва в изработването на „пакет“, разпределящ висшите постове в ЕС. Това се случи на срещата на Г-20 в Осака.

Бойко Борисов каза на Тимерманс, че са работили отлично заедно по въпроси като влизането на България в Шенген, Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), реформите. Холандецът е първи зам.-предсдател на ЕК, отговарящ за спазването на върховенството на закона.

„Имахме до днес решение на ЕНП, знаеш. Но за мене е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия, ЕНП – също. Така че кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното“, каза Борисов.

Но допълни, че, „погледнато реално, Вебер има повече опит в Парламента“.

„Днес говорихме с Педро (Санчес – б.р.), Еманюел (Макрон – б.р.), Рюте, Ангела, с други колеги, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим“, каза още министър-преседателят.

Франс Тимерманс се съгласи с думите му.

Междувременно в Туитър се появи следният шарж: 

В кампанията си преди европейските избори Тимерманс остро критикува президента на САЩ Доналд Тръмп, включително за "идиотски" позиции по политиката за климата.

Срещата между двамата се състоя след прекъсването на заседанието на Съвета, което обяви неговият председател Доналд Туск. Самият той започна двустранни срещи с няколко лидери. Очакваше се заседанието да бъде подновено след два часа.

Европейският съвет започна при румънското председателство на ЕС и продължи при финландското. "Смяната на караула" стана в полунощ брюкселско време (1 часа сутринта българско). Хелзинки оглавява от днес съюза за 6 месеца.

Коментари

Тимерманс изтърпя Тиквоний със зле прикрито презрение.

Съвсем разбираемо.

така като слушам ББ

Той движи нещата в ЕС. Добре, че каза на Тимерманс за компромиса, защото той не знаеше и нямаше от къде другаде да научи. За съжаление у нас много още хора му се връзват..
 's picture

Бобо

драги ми Смехурко

Ама той нашинкия май си е повярвал , че нещо зависи от него .... егати смешника , тъп , тъп та чак прост и със самочувствие до небето , само пред Путин се държи като пале ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.