Китай и САЩ все още трябва да изминат дълъг път, за да сложат край на търговската война и вероятно предстоят и други сблъсъци, пишат китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс, след преговорите между президентите на двете страни в Япония. Това съобщи БТА.

Двете най-големи световни икономики водят търговска война, при която всяка от страните наложи тежки мита на вноса от другата. Вчера президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин се споразумяха да се върнат към преговорите. 

Но въпреки, че сега има по-голяма вероятност за достигане до споразумение, няма гаранция, че това наистина ще се случи, пише официалният английскоезичен в. "Чайна дейли", който Пекин често използва, за да отправя послания към останалия свят. "Въпреки, че Вашингтон прие да отложи налагането на мита на китайски стоки, за да даде възможност за преговори, и Тръмп дори намекна за отлагане на решенията за "Хуавей" до края на преговорите, нещата все още не са решени", се казва в редакционна статия. "Постигането на съгласие по 90 на сто от проблемите се оказа недостатъчно", а останалите 10 на сто засягат фундаментални различия, подчертава изданието.

Вчера беше публикуван проект за отворено писмо до Тръмп и Конгреса, посочи Ройтерс. Подписано от десетки специалисти по въпросите на Азия, то предупреждава, че подходът, при който Китай се разглежда като враг, може да навреди на интересите на САЩ и на глобалната икономика.

"Въпреки, че сме дълбоко притеснени от неотдавнашните действия на Пекин, ние смятаме, че много действия на САЩ допринасят за влошаването на отношенията", предупреждават експертите, много от които са бивши американски дипломати и военни.