Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германецът Манфред Вебер отпада като кандидат за председател на Европейската комисия,  а българката Кристалина Георгиева е в списъка на възможните номинации за този пост, пише германският в. "Ди Велт".

За отпадането на Вебер са се споразумели правителствените ръководители от ЕС на срещата на Г-20 в Осака, Япония днес, предаде изданието.

Германската канцлерка Ангела Меркел, която досега стоеше зад кандидатуата на Вебер, е приела решението.

Европейските лидери са разговаряли под председателството на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Оттук Вебер, който беше водещият кандидат от Европейската народна партия (ЕНП), излиза от надпреварата за приемник на сегашния председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Според информирари кръгове, цитирани от "Ди Велт" правителствените ръководители ще обсъждат в близките два дни дали да номинират за председател на ЕК водещия кандидат на Социалистите и демократите Франс Тимерманс или друг представител на ЕНП, която има най-голямата политическа група в новия Европейски парламент.

Във втория случай се спрягат имената на главния преговарящ на ЕС за Брекзит, французина Мишел Барние, и.д. президентката на Световната банка Кристалина Георгиева и хърватският министър-председател Андрей Пленкович, пише "Ди Велт".

Извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел в неделя трябва да стигне до съгласие по въпроса.

Съвсем различни бяха намеренията на ЕНП вчера – поне ако се съди по думите на българския евродепутат Андрей Ковачев, който е зам.-председател на нейната политическа група в Европарламента.

"ЕНП отива на Европейския съвет на 30 юни с позицията, че нейният кандидат за председател на Комисията е Манфред Вебер", заяви той пред Клуб Z.

"Дали ще успеем на съвета, е друг въпрос", допълни обаче Ковачев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.