Президентът Румен Радев остро критикува тази вечер подготвяната от правителството сделка за купуване на осем изтребителя Ф-16 Блок 70 от САЩ и го обвини в "утвърждаващ се авторитаризъм", който може да взриви социалния мир.

В интервю за "Панорама" по БНТ Радев каза, че за да намали цената, правителството се е съгласило да ореже оборудване и въоръжения на самолетите и обучение на летците, което ще ощети бойните им способности и предполага по-късни допълнителни разходи за България.

В коментар за вътрешнополитическата обстановка, Радев каза, че "при утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизнено важно да имаме силна опозиция в България".

"Според мене апатията и отчаянието сред избирателите е тревожно", каза държавният глава. "Когато в дълъг период има апатия и отчаяние, една малка искра може да детонира мощна вълна срещу статуквото".

В такива случаи по думите му реакцията на масите "излиза извън рамките на закона".

Според президента ,у нас продължава да "има явления, които хвърлят сянка върху честността" на изборната система.

Самолет за авиошоу, а не за бой

Според президента още незавършената сделка "отдавна се изроди и излезе от обективните критерии". 

Той каза, че самите самолети са "само на върха на една огромна пирамида", която се състои от оборудване, тренажори, летища, боеприпаси.

"Ако един от тези компоненти не е пълноценен, способностите драстично се свиват", каза той.

Радев каза, че "реалностите непрекъснато разкриват неподготвеността на правителството" спрямо условията, при които САЩ предлагат бойните си самолети и че, за да бъдат те пълноценни трябва "задължително да добиеш този пакет от оборудване и обучение".

Първоначалното предложение на американците и било за равностойността на "3,450 млрд лева с ДДС при това с авансово плащане".

"При тази програма ... преговори за сваляне на цената няма - каза Радев. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета". 

Според държавния глава правителството се съгласило на това и пълният пакет, с който се предлага самолетите, "е значително орязан".

Това по думите му засяга двигатели, летци, тренажорен комплект, оперативно летище няма, ракетите "въздух-въздух" са сведени до символична бройка и няма нито един високоточен боеприпас.

"Този самолет,  който сме получили, той няма многоцелеви способности", каза Радев.

Така закупени въпросните Ф-16 биха имали по-малки способности от старите съветски тактически изтребители Су-25, добави той.

Попълването на способностите според държавния глава предполага "скрит разход от още 1 милиард" , а изграждането на базата за Ф-16 в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка. .

"Възниква въпросът кога този самолет ще добие многоцелени способности", каза Радев. "Възниква въпросът за неговата поддръжка".

"За да бъдем боеспособни съюзници, трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу", добави той.

Преговорите за Ф-16 според президента са продиктувани го геополитика, която "е на гърба на българските летци и въоръжени сили и на гърба на бългаския народ, който ще плаща много, а няма да има надеждна авиация".

Президентът каза, че с геополитически мотиви правителството е елиминирало от състезанието европейските "Юрофайтър", "Рафал" и "Грипен", което би попречило на България да се интегрира в бъдещата европейска отбрана.

"Ще ставаме все повече в Европа като изолирани платци - и то бедни",  каза Радев.

 

Част от европейските държави, някои от които участват в производството или имат на въоръжение тези изтребители обаче, купуват също американски от най-ново поколение - Ф-35 - например Обединеното кралство, Италия, Белгия. 

В отделно интервю за днешното издание на "Панорама" посланикът на САЩ Ерик Рубин, чийто мандат приключва, подчерта, че преговорите за Ф-16 са междуправителствени и че сделката не е толкова значима за Щатите като бизнес, колкото като модернизация на българските въоръжени сили.

Рубин изтъкна също, че за България е важно да разнообрази енергийните си източници, които днес са над 90% руски и че "България не би влязла в ЕС без американските централи" (ТЕЦ Марица Изток 1 и 3), които заместиха затворените по искане на Европа стари четири блока на АЕЦ Козлодуй. Посланикът каза, че централите са готови да преговарят по цените, по които продават произвежданото от тях електричество.

Руското задкулисие е против мене

На въпрос дали ще отрече ролята на руското задкулисие в избора му за президент Радев отговори: 

"Вие сам виждате, че интригите на това задкулисие са насочени срещу мен. А руското задкулисие си има и своите поддръжници в България. Да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България. Но аз съм възпитавам в други идеали."

"Мисля, че нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на истината- добави Радев. - През последните години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена, затова сега лекуваме раните и от двете страни". "

"Ние трябва да отстояваме нашето място на цивилизационната карта на Европа- каза президентът. - България е била важен фактор в европейската култура и България е дала духовното начало на Русия - и календара, и християнската вяра".