Столичната община трябва да потърси правни възможности да развали сделката отпреди повече от 20 години, с която Юлия Берберян, майка и треньорка на българските тенис легенди сестри Малееви, е заменила 15 панелни апартамента в комплексите Люлин", "Обеля" и "Дружба" за 21 декара земя в Борисовата градина, на които днес се намира тенис комплексът на семейството й. Това каза в интервю за БНТ тази сутрин председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

По думите му всяко от панелните жилища излиза на общината по €750 000. Берберян е направила замените от 1997 до 2004 година, време, в което е била депутатка от управлявалия от 1997 до 2001 година СДС.

"Петнайсет апартамента в "Люлин", "Обеля" и "Дружба" не са  равни на 20 декара в Борисовата градина. Тази сделка може да бъде развалена", каза Герджиков. "Не бива в Борисовата градина да има частни терени...От сегашна гледна точка това изглежда нечестно, неморално, несправедливо".

Общината води четири дела да си върне терени от парка, придобити от частни инвеститори и вече е спечелила на първа инстанция едно от тях - срещу автокъща "Капитолия", каза Герджиков.

Той добави, че опасността от застрояване на Борисовата градина идва от "неприемането на подробен устройствен план (ПУП) на столицата.

Без ПУП "се строи на парче и безразборно", докато с такъв план "няма да може отделен инвеститор да използва максималната възможност за застрояване, която му разрешава законът", каза Герджиков.

Той поясни, че ПУП "е гаранция, обществен договор", че инвеститорите няма да съдят общината, когато тя им откаже разрешение за максимално застрояване.