И френските медии подхванаха скандала с фалшификатите, които бяха изложени в галерия „Структура“ и претендираха да са „истинска находка“, запълваща „бяло петно“ в познанията ни за модернизма, показват публикации в авторитетното сп. „Поан“ и сайта на радио „Франс интер“.

Реакцията на колегите е логична, след като двама от плагиатстваните автори са съвременни френски художници - Кристоф Луи Кибе с псевдоним Киб и живеещата в Лондон Малика Фавр. Публикация за скандала имаше и в британския в. "Метро".

Две рисунки на Киб бяха представени в злополучната изложба с произведения, собственост на колекционера рекламист Николай Неделчев, като работи на Мирчо Качулев, а корица на книгата „Камасутра“ от 2012 г., рисувана от Фавр – за творба на Сирак Скитник.

Пред радио „Франс интер“ Малика Фавр признава, че е разбрала за фалшифицирането на картината ѝ, след като информацията ѝ е била изпратена от български журналист, а материалът е илюстриран с туитове на двамата художници, включващи публикациите на Клуб Z.

„Скандалът беше разкрит от журналист на Клуб Z, който се свърза с Киб“, пише още френският сайт.

„В България произведения на френски художници бяха плагиатствани и свързани с творчеството на мъртъвци“, се казва в публикацията на „Поан“, като случаят е разказан подробно.

Припомняме, че скандалната изложба бе открита на 30 май, а седмица по-късно из гилдията се говореше, че колекцията е съмнителна, като най-малкото показаните произведения не представят авторите в добра светлина. Въпреки това информацията, която можеше да се намери по темата в медиите бе единствено от пресрелийзите при откриването на експозицията и тв участията на Мария Василева и Николай Неделчев, възхваляващи качествата на колекцията.

На 12 юни в интервю за Клуб Z една от най-големите специалистки по въпросите на модернизма, бившата директорка на Националната художествена галерия доц. Ружа Маринска обяви: „Голяма част от произведенията в галерия „Структура“ не са автентични.“

Копирани са работи на чужди автори, някои от тях съвременни, и са подписани с имената на български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев…

Колекционерът Николай Неделчев призна, че са фалшиви 14 рисунки и сезира прокуратурата, макар синът на художника Николай Дюлгеров да определи работите, приписвани на баща му като фалшификати.

Изкуствоведи смятат, че рисунките съвсем не са единствените ментета, показани в „Структура“.

След като скандалът се разрази до степен да не може да бъде отричан собственичката на галерията Мария Василева се видя принудена да закрие изложбата предсрочно.