Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И френските медии подхванаха скандала с фалшификатите, които бяха изложени в галерия „Структура“ и претендираха да са „истинска находка“, запълваща „бяло петно“ в познанията ни за модернизма, показват публикации в авторитетното сп. „Поан“ и сайта на радио „Франс интер“.

Реакцията на колегите е логична, след като двама от плагиатстваните автори са съвременни френски художници - Кристоф Луи Кибе с псевдоним Киб и живеещата в Лондон Малика Фавр. Публикация за скандала имаше и в британския в. "Метро".

Две рисунки на Киб бяха представени в злополучната изложба с произведения, собственост на колекционера рекламист Николай Неделчев, като работи на Мирчо Качулев, а корица на книгата „Камасутра“ от 2012 г., рисувана от Фавр – за творба на Сирак Скитник.

Пред радио „Франс интер“ Малика Фавр признава, че е разбрала за фалшифицирането на картината ѝ, след като информацията ѝ е била изпратена от български журналист, а материалът е илюстриран с туитове на двамата художници, включващи публикациите на Клуб Z.

„Скандалът беше разкрит от журналист на Клуб Z, който се свърза с Киб“, пише още френският сайт.

„В България произведения на френски художници бяха плагиатствани и свързани с творчеството на мъртъвци“, се казва в публикацията на „Поан“, като случаят е разказан подробно.

Припомняме, че скандалната изложба бе открита на 30 май, а седмица по-късно из гилдията се говореше, че колекцията е съмнителна, като най-малкото показаните произведения не представят авторите в добра светлина. Въпреки това информацията, която можеше да се намери по темата в медиите бе единствено от пресрелийзите при откриването на експозицията и тв участията на Мария Василева и Николай Неделчев, възхваляващи качествата на колекцията.

На 12 юни в интервю за Клуб Z една от най-големите специалистки по въпросите на модернизма, бившата директорка на Националната художествена галерия доц. Ружа Маринска обяви: „Голяма част от произведенията в галерия „Структура“ не са автентични.“

Копирани са работи на чужди автори, някои от тях съвременни, и са подписани с имената на български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев…

Колекционерът Николай Неделчев призна, че са фалшиви 14 рисунки и сезира прокуратурата, макар синът на художника Николай Дюлгеров да определи работите, приписвани на баща му като фалшификати.

Изкуствоведи смятат, че рисунките съвсем не са единствените ментета, показани в „Структура“.

След като скандалът се разрази до степен да не може да бъде отричан собственичката на галерията Мария Василева се видя принудена да закрие изложбата предсрочно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.