От Фонд "Земеделие" проверяват къщите за гости на роднини на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в община Борино, предаде бТВ.

Инспекторите са открили нарушения, но няма да наложат санкции.

По европроект за над 260 хиляди лева са построени три къщи за гости в Чала, съобщава телевизията. Проверяващите ги откриват заключени. Според тях - собственик е Невредин Кючюк, шурей на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Инспекторите не откриват Кючюк и по телефона.

Една от къщите на Невредин Кючюк. Инспекторите не могат да направят нищо, защото няма кой да им отключи.

Репортерите не намират въпросните къщи за гости да се рекламират в туристически сайт, нещо повече - няма информационна табела, от която да става ясно, че може да се отседне в тях. Оказва се в къщите няма дори ток.

Къща за гости има и сестрата на Кючюк - Затие Караахмед, балдъза на Карадайъ и жена на кмета на Борино Мустафа Караахмед. Тук проверката показва по-малко нощувки от заложените по бизнес план.

Кметът отказал коментар пред медията.

Бтв отбелязва, че изненадващо - в друга къща за гости в Борино, получила 280 хиляди лева субсидия, екипът открил самата Затие Караахмед. Туристи нямало.

Въпреки констатираните нарушения и трите къщи няма да връщат субсидия, тъй като 5-те задължителни години, в които те трябва да бъдат използвани по предназначение, са изтекли.

"Държавен фонд "Земеделие" може да направи само анализ за неизпълнение на бизнес плана и да предостави информация на Главна дирекция „Национална полиция”, която също извършва проверка”, обяснил пред телевизията Калоян Костадинов, зам.- директор на ДФ "Земеделие".

От фонда признават, че откакто са построени, къщите се проверяват за първи път.