Латвия разшири забраната за съветски и нацистки символи, която ще се отнася и до носенето на съответни униформи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Латвийският парламент одобри законова промяна, която забранява носенето на униформи на армиите или други силови структури на бившия Съветски съюз и нацистка Германия.

Предвидено е законът да влезе в сила на 1 януари 2020 г., се казва в изявление на парламента.

Латвия е била окупирана в различно време през периода на Втората световна война последователно от Съветския съюз и от нацистка Германия и възстановява независимостта си чак през 1991 г. Бивши войници от съветската армия традиционно взимат участие в празнуването на Деня на победата на 9 май, а латвийските ветерани от СС маршируват в Деня на легионера, 16 март, припомня ДПА.

Нарушаването на забраната в бъдеще ще се наказва с глоба.

Същата разпоредба вече важи за други предмети, открито демонстриращи символите на двата режима, като знамена и емблеми. Сред забранените символи са съветският червен флаг със сърп и чук и нацистката свастика, отбелязва ДПА.

Носенето на такива дрехи и символи в България е законно. Снимка Веселин Боришев

В същото време в съседна Литва двама литовци бяха осъдени вчера на по четири години и девет месеца затвор за предаване на информация с военен характер на Русия, предаде Франс прес, като се позова на съдебно комюнике.

Литовски съд призна обвиняемите, идентифицирани само като К. Р. и Й. М., за виновни за предаване на Русия на информация за литовската военновъздушна база в Шауляй, от която се извършва мисията на НАТО за патрулиране във въздушното пространство над балтийските държави.
Двамата са се срещали тайно с руски агенти "в Русия или други страни", съобщи съдът в Шауляй.

"Единият е събирал директно информация, а другият я е предавал като посредник. Групата е действала близо пет години", заяви говорителят на съда Витаутас Йонкас за агенция Бе Ен Ес.

Според местни медии един от осъдените е работил в базата в Шауляй, когато бил арестуван през декември 2017 г., а другия се е бил пенсионирал по-рано.

Процесът премина при закрити врати, предаде БТА.