Президентът Доналд Тръмп официално откри кампанията си за изборите през 2020 г. с реч в Орландо, Флорида. Държавният глава не пропусна да изтъкне успехите на администрацията през последните две години и половина. Асошиейтед прес провери до колко достоверни са твърденията му.

Икономика

"Тя се извисява до невероятни нови височини. Може би най-великата икономика, която някога сме имали в историята на нашата страна". 

Фактите:

Икономиката не е сред най-добрите в историята на страната.

Тя нарасна с 3,2 процента годишен ръст в първата четвърт на годината. Това е най-високият ръст само за последните четири години за първата четвърт.

В края на 90-те икономиката отбеляза ръст от 4 процента за четири години поред. През 1984 г. той достигна 7,3 процента.

Подемът от 2,9 процента за 2018 г. бе достигнат и през 2015 г., докато президент на САЩ бе Барак Обама. Тръмп действително има причини да се гордее с икономиката, но тук няма подобрени рекорди, напротив - това е естественото ѝ развитие от средата на 2009 г. насам. 

Стената

"Ще имаме повече от 400 мили (640 километра) стена, построени до края на следващата година".

Фактите:

Това е малко вероятно да се случи. Дори и да стане, по-голямата част от стената, за която той говори, представлява подмяна на вече съществуващи огради. Тръмп е добавил стряскащо малко нови огради по границата с Мексико, въпреки щедрите обещания по време на предишната президентска кампания.

За да има шанс, президентът ще трябва да се пребори с Конгреса, който отказва да му отстъпи необходимите средства.

Засега администрацията е възложила на компании да построят 395 километра стена, но процесът е спъван от множество съдебни дела.

Данъци

"Постигнахме толкова много... с най-големите данъчни облекчения в историята".

Фактите:

Неговите данъчни облекчения се равняват на 1,5 трилиона долара за 10 години - далече от най-щедрите в историята на САЩ. Те се нареждат на 12 място - на първо са данъчните ставки на Роналд Рейгън от 1981 г. Големи данъчни облекчения е имало и при управлението на Буш-младши и Обама.

Околната среда

"Нашите въздух и вода са по-чисти от всякога".

Фактите:

Качеството на въздуха не се е подобрило при администрацията на Тръмп. През последните две години дори се е влошило, според данни на правителството. Тогава е имало средно 15 процента повече дни с мръсен въздух от колкото през периода 2013-2016 г.

Всъщност, през 2016 г. администрацията на Обама отбеляза рекорд за най-малко замърсени дни.

Йейлският университет поставя САЩ сред 10-те страни с най-чистата питейна вода. Що се отнася до качеството на околната среда въобще, Щатите заемат 27-о място зад множество европейски държави, Канада, Япония, Австралия и други. Швейцария е първенка.

Наемане на работа

"Почти 160 милиона души работят. Това е повече от всякога".

Фактите:

Да, но това не е благодарение на президента. Повече хора работят, тъй като населението е нараснало. По-правдиво може да се оцени съотношението на американците, които имат работа. 

По данни на правителството 60,6 процента от гражданите на САЩ над 16-годишна възраст са работили през май. Това е по-ниско от рекорда 64,7 процента през април 2 000 г. по време на управлението на Клинтън.

Търговия

Тръмп по отношение на митата:

"Ние прибираме милиарди и милиарди долари в нашата хазна...никога не бяхме взимали и 10 цента от Китай".

Фактите:

Парите от митата в хазната идват основно от американските бизнеси и потребители, не от Китай.

Проучване от март (преди Тръмп повторно да вдигне тарифите) на икономисти от Федералния резерв, Колумбийския университет и Пристънския университет посочва, че обществото и американските компании понасят загуби равняващи се на 1,4 милиарда долара месечно. 

Погрешно е също схващането, че САЩ никога не са прибирали пари от от мита на Китай преди началото на търговската война. Те не са новост. Просто сега са по-високи.

Аборти

"Водещи демократи дори се противопоставят на мерки, които забраняват екзекузиите на деца след раждане".

Екзекутирането на деца вече е престъпление.

Тръмп разпространява умерена версия на изкривена история, която разказва вече месеци наред - че демократите нямат проблем с убийствата.

Неговото твърдение е провокирано от изключително редките случаи, когато бебета са родени живи след опит за аборт. Тогава "екзекузиите" не са опция.

Когато бебе е родено със смъртоносни аномалии, семейството може да избере да го остави да умре от естествана смърт без намеса на медицински екип.

Тази т. нар. "грижа за комфорт" (comfort care) не се отнася само за новородените. Тя е приложима към всички смъртоносно болни пациенти.

Ветераните

"Ние приехме VA Choice...те се опитват да я прокарат вече  44 години".

Фактите:

Не, Конгресът прие частната здравна програма Veterans Choice през 2014 г. и Обама я узакони. Тръмп само я разшири.