Политиката на американския президент Доналд Тръмп вреди на световната икономика. Това сочи представително проучване на мюнхенския институт Ifo (Институт за икономически изследвания). Запитани са били 929 експерти от 120 държавия в целия свят.

Обобщението е, че Доналд Тръмп кокетира с опита си като бизнесмен. Що се отнася обаче до компетентността му в икономическата област, експертите произнасят съкрушителна присъда.

В голямото си мнозинство те са на мнение, че влиянието на Тръмп и на правителството му върху световната икономика е негативно. Същевременно експертите предупреждават за отрицателни последствия и за вътрешния пазар на САЩ.

Какво говорят числата?

73,9 на сто от запитаните са на мнение, че политиката на Тръмп се отразява неблагоприятно, дори пагубно върху глобалната икономика. Относно до тази в САЩ на подобно мнение са 57,6 на сто от анкетираните.

Особено лоша оценка Тръмп и правителството му получават в категориите социална справедливост и опазването на климата, както и по отношение на международната търговия, където Тръмп възнамерява да промени правилата в полза на САЩ.

Очаквано запитаните американски експерти са изразили мнение, че влиянието на Тръмп и екипа му няма да се отрази толкова негативно върху икономикта на САЩ, както твърдят в мнозинството си колегите им от останалите 119 държави. Едва 38 на сто от американските експерти са заявили, че президентството на Тръмп се отразява отрицателно върху националната икономика, докато като цяло 57,6 на сто от запитаните са били на подобно мнение.

Но дори и американските експерти са били категорични, че администрацията на Тръмп е неефективна и дори вредна за вътрешната политика на страната. За сметка на това липсва остра критика по политиката на президента по заетостта, бизнес климата и свиване на бюрокрацията.