Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално откри вчера кампанията си за втори мандат на президентските избори през 2020 г., обещавайки да запази Америка велика, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Официално откривам кампанията си за втори мандат", заяви републиканецът пред близо 20 000 свои привърженици, събрали се в спортна зала в Орландо, щата Флорида. 


"Ако искате да приключите с тази корумпирана система веднъж завинаги, елате на 3 ноември и гласувайте, гласувайте, гласувайте".

Напомняйки за победата си на президентските избори през 2016 г., Тръмп заяви:

"Един път го направихме и сега ще го повторим. И този път ще доведем нещата до край". 
"Ние ще продължим да правим Америка отново велика и после наистина ще запазим Америка велика"
, увери Тръмп. 
"Още четири години! Още четири години!", подемаха често събралите се в залата, които освиркваха всяко споменаване на "фалшивите новини", Хилари Клинтън, Барака Обама или разследването на специални прокурор Робърт Мълър за руска намеса в президентските избори от 2016 г., отбелязва Франс прес.

Още в началото на речта си президентът похвали доброто състояние на американската икономика.

 

 

"Нашата страна напредва, процъвтява, сега е в пълен растеж, лети към нови невероятни върхове", каза Тръмп. "Целият свят завижда на нашата икономика, която е може би най-добрата икономика в историята на страната ни", добави той под бурните овации на привърженици си в зала "Амуей център". 

В речта си Тръмп обрисува тревожна картина на това, как ще изглежда животът ако той загуби изборите догодина, отбелязва Асошиейтед прес. Той обвини критиците си в "неамериканско поведение" и уверявайки тълпата, че демократите "искат да ви унищожат, искат да унищожат нашата страната такава, каквато я познаваме".

 

 

По думите на Тръмп, демократите радикално ще променят Съединените щати и ще се опитат да легализират мигрантите, влизащи през южната граница, за да могат те да гласуват и да засилят политическата база на Демократическата партия, предаде Ройтерс. Президентът се оплака, че е бил "изложен на атаки още от първите дни" на управлението си от "медии, съобщаващи фалшиви новини" и "незаконен лов на вещици". 

Тръмп отбеляза, че е укрепил въоръжените сили, наложил е санкции на Русия и е дал алтернативни източници за доставка на енергоносители на цяла Европа, което е създало много сериозна конкуренция за Русия. "Никой не е проявявал по-голяма твърдост спрямо Русия от Доналд Тръмп", добави президентът, цитиран от ТАСС. 

На митинга говори и съпругата на президента, Мелания Тръмп, предаде Франс прес. "Аз се гордея с всичко, което моят съпруг /.../ направи от името на американския народ за толкова кратко време", заяви бившата манекенка, която увери, че е очарована от идеята да бъде Първата дама още шест години.

 

Първите медийни отзвуци

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна кампанията си за преизбиране с митинг в Орландо, обещавайки политическо "земетресение", пише в. "Дейли телеграф".
Британският ежедневник отбелязва, че проявата в един от т. нар. колебаещи се щати, е била добре посрещната от привърженици на Тръмп, събрали се в залата във Флорида, където се състоя събитието, а американският президент е обещал да предизвика ново "земетресение" на изборите догодина.
Речта на Тръмп обаче до голяма степен беше лишена от нови политически обещания и вместо това често пъти се повтаряха реплики, които бяха произнасяни още по времето на кампанията за междинните избори за Конгрес през 2018 г., отчита "Дейли телеграф".
Президентът избра познатата всеобхватна тема от кампанията си през 2016 г., че е най-подходящият човек, който да се изправи в защита на "забравените" мъже и жени на Америка, допълва изданието.
Друг британски вестник, "Гардиън", отбелязва, че Доналд Тръмп е подготвил сцената за една от най-отблъскващите президентски надпревари в съвременната история на САЩ, като на вчерашния си предизборен митинг е заложил на стари теми и е подклаждал негодувание срещу демократите и медиите.
В речта си президентът не положи особени усилия да предложи визия за бъдещето. Вместо това той и неговите привърженици бяха наелектризирани най-много от "най-големите му шлагери": политиката на недоволството, демонизирането на опонентите и гнева срещу неща, приемани от него и привържениците му като несправедливост, допълва "Гардиън".
В. "Индипендънт" коментира, че въпреки всички изброени свои постижения в речта си във Флорида, президентът на САЩ, започвайки кампанията си, се сблъсква с мрачни социологически данни. Британският ежедневник цитира изследване на Ройтерс/Ипсос, според което рейтингът му на одобрение е едва 40 процента, а на неодобрение - 57 процента.
Предизборният митинг на президента на САЩ във Флорида се състоя само седмица преди първите предизборни дебати на демократите в същия щат, когато 20 кандидати ще излязат на сцената в Маями в надпревара за това кой да се изправи срещу републиканеца, разтърсил американската политика, коментира "Индипендънт".
В. "Файненшъл таймс" откроява като основен акцент от речта на Тръмп обещанието му да запази своята политика под лозунга "Америка на първо място". Друг приоритет, пише британският ежедневник, беше борбата с незаконната имиграция.
Американският вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че във вчерашната си реч Тръмп е заклеймил яростно медиите, политическия елит и радикалните по думите му негови опоненти.
Въпреки всичко предварителните очаквания бяха митингът да консолидира твърдия му електорат в щат, който задължително трябва да бъде спечелен, но според неговите съветници социологическите данни за Флорида все още не са достатъчно успокояващи. 
Хората от кампанията на Тръмп се надяват освен това препълнената зала във Флорида - демонстрация на сила, с която никой кандидат на демократите не може да се мери - да вдъхне увереност на президента, който е недоволен от данните от социологическите проучвания и не иска да стои и да гледа безучастно, докато надпреварата за първичните избори в лагера на демократите набира скорост.
Без ново послание или ясна програма за втори мандат съветниците на Тръмп залагат на схващането, че същият сценарий - необикновените способности на президента на САЩ едновременно да шокира и забавлява - ще вдъхновят отново твърдия му електорат и ще привлекат колебаещите се гласоподаватели, заложили на него през 2016 г., отбелязва "Ню Йорк таймс".
Тръмп започва кампанията си за преизбиране с познати теми, засилвайки фокуса върху най-ентусиазираните си привърженици, пише друг американски вестник, "Вашингтон пост".
Изданието допълва, че макар и голямата доза драма и постоянните скандали, съпътстващи мандата на Доналд Тръмп в Белия дом, да са продължение на начина, по който той водеше успешната си предизборна кампания през 2016 г., сега той е действащ президент с действия в управлението зад гърба си, засягащи по някакъв начин живота на хората и усещането им за стабилност.
Социологическите проучвания непрестанно показват, че хората, които не одобряват подхода на Тръмп, са повече от тези, които го одобряват, но президентът на САЩ не предприе промени в тази връзка, а вместо това засили своя фокус върху най-ентусиазираните си привърженици, коментира "Вашингтон пост". 

БТА