Иран заплаши, че на 27 юни ще надхвърли лимита запаси от обогатен уран, който бе уреден от ядреното споразумение през 2015 г. Това заяви говорителят на иранската Организация на атомна енергия Бехруз Камалванди, цитиран от Асошиейтед прес.

Според него ислямската република се нуждае от 5 процента обогатяване за атомната си централа в южния пристанищен град Бушер и 20 процента - за реакторите в Техеран. Сделката поставя горната граница за обработка на 3,67 процента, което е достатъчно за нормалното функциониране на атомните централи.

Страната вече е учетвори производството на нискообогатен уран, отбеляза говорителят.

Същевременно 20 процента е само на крачка от необходимото количество за изработването на оръжия.

"Днес започна обратното броене, преди да натрупаме над 300 килограма запаси от обогатен уран, и до 10 дни, сиреч на 27 юни, ще надхвърлим този лимит", заяви Камалванди на пресконференция по иранската държавна телевизия, предаде Франс прес.

Съгласно ядрената сделка Иран не може да складира повече от 300 килограма нискообогатен уран.

"Търпението ни се изчерпа: чакахме една година и дадохме още два месеца, така че те още имат малко време, за да поправят нещата", обясни той.

Камалванди добави, че Техеран е в постоянен контакт с представителите на европейските страни. Той обвини европейците, че "убиват време".

"Ако това условие продължава така, няма да има повече сделка", отсече иранецът.

След като през 2018 г. Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение и възстанови старите санкции, останалите страни по договора се опитаха да го съхранят. През май 2019 г. Техеран даде ултиматум от 60 дни на участничките в споразумението да компенсират загубите от американските рестрикции.

Предупреждението на Камалванди идва точно преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, което поставя допълнително напрежение върху Европа да преформулира условията на ядреното споразумение, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Рохани: Европа има малко време да спаси ядрената сделка

 

Европа малко време да спаси международното ядрено споразумение с Иран след изтеглянето на САЩ от него, каза днес иранският президент Хасан Рохани, цитиран от агенция ФАРС и Ройтерс. 

"Моментът е критичен и Франция все още може да работи с останалите подписали споразумението и да изиграе историческа роля за спасяването му в това кратко време", каза Рохани на среща с новия френски посланик в Техеран.

Според президента пропадането на ядрената сделка няма да бъде в интерес на региона и на света.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че Иран засега точно спазва договорените с международната общност ограничения върху обогатяването на уран. Той добави, че Москва не знае за някакви изявления, според които Техеран възнамерява да прекрати спазването на споразумението.

"Не съм чул такова изявление", каза Песков, цитиран от Ройтерс, на пресбрифинг в Москва.