Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Доналд Тръмп осъди сравненията между себе си и бившия републикански президент Ричард Никсън, който си подаде оставката след скандала "Уотъргейт", предаде "Политико".

"Той напусна. Аз не напускам. Голяма разлика", лаконично се изрази настоящият държавен глава в понеделник - денят, в който пред правосъдната комисия в Камарата на представителите Джон Дийн, съветник на Никсън в Белия дом, даде показания срещу Тръмп.

По време на изслушването Дийн заяви, че е забелязал "значими паралели" между действията на Никсън и на настоящия президент.

"Няма съглашателство, възпрепятстване, нищо", сподели Тръмп по време на награждаването на тазгодишния шампион в ралито "500-те мили на Индианаполис". "Като разгледате предишните случаи на импийчмънт като президента Клинтън или, предполагам, президентът Никсън така и не стигна до там. Той напусна. Аз не напускам. Голяма разлика. Аз не напускам", настоя държавният глава.

Още преди изслушването на Дийн Тръмп го атакува в "Туитър" като го определи за "посрамен съветник на Никсън в Белия дом, който е платен сътрудник на Си Ен Ен" и добави че "демократите само искат преиграване, което няма да получат".

 

 

Дийн даде показания пред сенаторската комисия за Уотъргейт през 1973 г., които се оказаха ключови в разследването срещу Никсън - съветникът призна, че е помогнал за възпрепятстването на правосъдието, след което бе поставен под арест за четири месеца.

Джон Дийн - съветникът на Ричард Никсън говори пред правосъдната комисия в Камарата на представителите. Снимка АП/БТА

В понеделник той заяви пред Конгреса, че докладът на Мълър е "пътна карта" за импийчмънта на Тръмп и изброи действията на президента, които според него попадат в графата "възпрепятстване на правосъдието". Двугодишното разследване на специалния прокурор не откри доказателства за незаконно сътрудничество между екипа на Тръмп и Русия по време на предизборната кампания през 2016 г.

Републиканските законодатели обвиниха Дийн, че е предубеден. Народният представител от Флорида Мат Гец го осъди за това, че и в миналото е критикувал президенти през призмата на "Уотъргейт". Дийн е автор на книга за Джордж Буш и вицепрезидента Дик Чейни, която носи името "По-лоши от Уотъргейт".

"Колко пари печелите от Си Ен Ен?", попита членът на Камарата на представителите.

Дийн отказа да отговори, а председателят на правосъдната комисия Джери Надлър (демократ и член на Камарата на представителите от Ню Йорк) възрази срещу въпроса.

Коментари

Да, разлики има - немалко

Никсън е бил президент в едно много по-сложно време и е бил изправен пред доста по-тежки предизвикателства. Имал е достойнството да напусне сам, когато управлението му е компрометирано. Тръмп живее в сравнително спокойно време и е достатъчно нагъл да не се притеснява от очевидните изобличения на неговите тъмни ходове. Държи се като квартален бабаит, който знае, че е достатъчно да поддържа агресията и да дава вид на недосегаем, за да печели верността на глутницата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.