Разследващият журналист от руското интернет издание "Медуза" Иван Голунов е бил настанен в болница, след като се оплакал, че се чувства зле, предаде ТАСС, съобщава БТА. Агенцията цитира пресслужба на московската полиция. Голунов беше задържан преди ден по обвинение в притежание на наркотици.

Той е известен с разследванията си за корупция в Москва, чийто кмет Сергей Собянин е близък съюзник на президента Владимир Путин, отбелязват Франс прес и Ройтерс.

Лекарите от "Бърза помощ,, повикани в полицейското управление, за да прегледат журналиста, са поискали той да бъде откаран в болница заради предположения, че има мозъчно сътресение и счупени ребра. Това заяви Павел Чиков, ръководителят на правозащитната организация "Агора", чиито адвокати защитават журналиста. Следователят първоначално е забранил той да бъде хоспитализиран и обявил, че ще иска удължаване на задържането му за 72 часа. 

Голунов бе задържан на 6 юни на улицата в Москва и у него бяха намерени 4 грама от дизайтераската дрога метиефедрон, а при обиск в жилището, в което живее под наем, 5 грама кокаин. Обвинен е в производство и разпространение на наркотични вещества. 

Голунов се оплака, че е бил бит от полицията. Според защитата му наркотиците са били подхвърлени. 

Антон Кобяков, съветник на руския президент Владимир Путин, обяви, че лично ще проучи случая.

 Фалшифицирането на факти се наказва по закон и който го прави, че отговаря за това, каза още Кобяков и припомни, че в Русия съществува презумпция за невинност. 

Голунов трябваше да се яви днес пред съда за евентуално пускане под гаранция, но това не се случи, след като той по спешност беше откаран в болницата, за да бъде прегледан.

Задържането на журналиста предизвика недоволство и негови поддръжници организираха протести пред полицейския участък, в който той беше задържан, както и пред съда, в който трябваше да бъде разгледан неговия случай, съобщава АФП.

"Медуза" публикува снимки на хора с плакати с надписи в подкрепа на Голунов.