Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шестима премиери на страни членки на ЕС се събраха снощи на вечеря в Брюксел, съобщиха за Клуб Z източници от Европейската народна партия (ЕНП).

Събитието бе наречено „Тайна вечеря“ от „Политико“.

Те са назначени за координатори от първите три политически сили в Европарламента и ще водят разговори около попълването на висшите постове в Съюза.

От името на ЕНП участват Андрей Пленкович (Хърватия) и Кришянис Каринш (Латвия). Емисарите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) са Педро Санчес (Испания) и Антониу Коща (Португалия). А уполнмощените от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) са Шарл Мишел (Белгия) и Марк Рюте (Холандия).

Засега от срещата, обявена за „конструктивна“, са известни следните неща:

• 1. ЕНП и ПЕС държат на издигнатите от тях водещи кандидати за председател на Еврокомисията – съответно Манфред Вебер и Франс Тимерманс.

• 2. АЛДЕ продължава да е против този процес, за който смята, че облагодетелства ЕНП, и има 7 свои кандидати,  и няма да се откаже от нито един от тях. Сред издигнатите толибералите са лидерът на групата им в ЕП Ги Верпофстад и еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

• 3. „Великолепната шесторка“ от координатори ще информира за разговорите своите политически групи и те ще бъдат в постоянен контакт помежду си.

• 4. Този неофициален процес, който е без прецедент, не отменя официалните дискусии в Европейския съвет, нито дадения на неговия председател Доналд Туск мандат да бъде начело на преговорите. Това са заявили единодушно шестимата премери на вечерята.

Въпреки че Зелените/Европейски свободен алианс (ЕСА) – четвъртата сила в ЕП, бха поканени в бъдещата широка проевропейска коалиция, на вечерята нямаше техен представител. Не нямат нито един ръководител начело на страна от ЕС.

Назначаването на координатори, което се случва за първи път, е знак, че лидерите на ЕС очакват преговорите да са едни от най-тежките, водени досега, казаха за Клуб Z дипломати в Брюксел. И допълниха, че са се появили твърде много нови играчи и всеки от тях напълно закономерно иска да има водеща роля в процеса.

Така например Педро Санчес стана премиер преди година, но спечели избори за първи път едва преди месец и бързо стана може би най-влиятелният премиер социалист в ЕС. На Европейския съвет на 28 април той побърза да се похвали, че колегите му социалисти от другите страни членки са го натоварили със задачата да води от тяхно име преговорите за висшите постове в ЕС. Освен това Санчес се бори за разширяване на испанското влияние в Съюза. Говори, че той иска за тази цел поне поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността за Жозеп Борел – бивш председател на Европарламента и настоящ външен министър на страната си.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято партия „Републиката в движение!“ е най-многобройна в редиците на АЛДЕ и засега не е ясно дали няма да създаде нова политическа група, е противник изобщо на идеята за водещ кандидат. Наскоро той каза, че председател на ЕК може да бъде главният прегварящ за Брекзит Мишел Барние. Други обаче твърят, че Макрон подкрепя Маргрете Вестагер. А според трети той е готов да пожертва своя фаворит да оглави ЕК в замяна на назначаването на французин начело на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Поне публично никоя от водещите политически сили в ЕП не е откликнала на призива на Доналд Туски не е представила свой план Б за „Берлемон“ - сградата, в която се намира централата на Еврокомисията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.