Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за защита от дискриминация проведе днес първо заседание по жалбата срещу зам. главния прокурор Иван Гешев, заради изказването му "... така правят и циганите". Гешев не се яви лично, тъй като в момента е на делото КТБ и бе представляван от адвокат.

Жалбата срещу него е от ромския активист Христо Николов, който редовно завежда подобни искове. Николов вече беше подал жалба срещу бившия здравен министър Петър Москов заради данните, че повечето нападения над лекари са в ромските гета.

"Това, че Дюлгеров (третият подсъдим по делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова- б.р.) ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово."

Това е точното изявление на Гешев в интервю пред БНТ по повод отказа на Дюлгеров от първоначалните му показания (който, между другото, не попречи тримата подсъдими да получат много тежки присъди, б.р.).

Неговият адвокат обясни, че жалбата е неоснователна, защото изказването не е слово на омразата, а "само и единствено упражняване право на мнение". Гешев не визирал определена група български граждани, а говорел за поведението на подсъдимите в България като цяло.

От изложението на Николов обаче стана ясно, че той се е почувствал дискриминиран заради употребата на думата "циганин" вместо "ром". Той заяви, че не е съгласен някой друг да определя какъв е той, а трябва той самият да има правото да се самоопредели. В самата си жалба Николов каза, че "циганин" е наслоено с негативни нагласи, а "ром" е легално определение.

Комисията трябва да се произнесе в двуседмичен срок, който е инструктивен. Ако жалбата бъде уважена, то възможното наказание за Гешев е глоба между 250 до 2000 лв.

 

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Когато представител

на публична институция и експлицитно в качеството си на такъв, употребява подобен изказ - целенасочено пред медиите, надали може да се говори за "упражняване право на лично мнение". Да си плаща като поп тъпият фатмак и да си мери приказките занапред... Друг въпрос е, доколко КЗД е някакъв смислен орган - съдейки по дейността му до момента.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.