Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има няколко неща, които в България никога няма да се случат, докато на власт е сегашната шай.., пардон власт. Няма да се случат, защото власт-имащите имат само две копчета, които ги задействат: първо, алчност; второ, страх. Трето – като например обслужване на обществения интерес – няма.

Да започнем със страха. Поради страх от Путин, Бойко Борисов никога и при никакви обстоятелства няма да подпише сделка за американски изтребители. Ще преговаря, ще отлага, ще говори за съображения, ще обещава за идния четвъртък след дъжда – но няма да подпише. Подобен подпис би залепил България окончателно за НАТО, а това Путин не харесва. А Путин страхува Борисов повече, отколкото го страхуват американците.

Ерго: няма да гледаме из небето синьо от коприна да хвъркат красиви бели американски самолетчета. Не и докато ГЕРБ е на власт.

Поради алчност никога, при никакви обстоятелства, няма да видим „електронно правителство”, не и докато на власт е ГЕРБ. Обещават ни такова правителство – т.е. рязко съкращаване на времето и усилията, които губим за ходене от гише на гише в различните администрации – от десет години. Няма обаче как това да стане, защото ще доведе до рязко съкращаване на чиновническия апарат, особено – в общините. А този апарат на ГЕРБ много му трябва, в най-раздутия възможен вариант. От една страна, има много места за назначаване на роднини и съпартийци. От друга – има вързани гласоподаватели за изборите, които не за магаре – за октопод ще гласуват.

От десет години обещават електронно управление, но за тези десет години всички администрации, особено общинските, въведоха още и още документи, които задължително трябва да им представяме. В хартиен вид. Лично. С подпис и печат. Каквото и да искате да направите днес, което сте правили при „Бойко-1”,  ще ви искат поне с една-трета повече документи, разрешителни и лицензии, отколкото тогава.

В повечето общини – и, между другото, в повечето болници – продължава да няма, освен това, елементарен ред. Липсата на ред не се обяснява само с алчност. Тук се появява спомагателно копче, мотивиращо поведението на властта: злината.

Колкото по-малко ред има в дадена институция, толкова по-безпомощен, клет, зависим и жалък се чувства озовалият се в нея гражданин. И толкова по-могъщ, щастлив, горд и пълноценен се чувства мизерното същество, което наричаме „чиновник”. Унизеният и уплашен гражданин е идеалът на чиновника от всички равнища на йерархията. Само при това положение съществото „чиновник” се чувства пълноценно.

За пълночиновническо щастие е много важно на гражданина да не му се обяснява, какви документи трябва да занесе на чиновника, за да си свърши работата. След като гражданинът, след лутане, питане на познати и консултации с чичо Гугъл все пак понасъбере един наръч бумаги, приемащият ги чиновник с презрение започва, страница по страница: „Къде ви е образец 2? Това не е попълнено както трябва. Защо нямате печат от гише 4? А оригинал на акта за раждане? На семейно състояние? Документ за собственост? Съдимост? Разрешително 15?” докато, накрая, дойде моментът на триумфа на съществото „чиновник”, гръбнак на ГЕРБ, стожер на властта: „Не може!”.

Изпаднали сте, уважаеми зрители, в положението, в което бяхме през 1980-те години. Слушате обещания на властта за подобрение на нещата, надявате се, оглеждате се за признаци, че подобрението е тръгнало. Няма да тръгне. Както не тръгна и тогава.

И след още 10 години, при тази власт, няма да гледате американски самолетчета на парадите. Но затова пък ще трябва да попълвате с още една-трета повече хартиени документи, отколкото попълвате сега, да харчите с една-трета повече време за ходене от гише на гише, да гледате с една-трета повече чиновници, поне с една-трета по-некомпетентни и по-нахални от сегашните.

Идат избори. Да не забравите да гласувате за ГЕРБ, които ви пазят от комунистите.

Коментари

 's picture

Бобо

ТЪЖНО

Тъжно но това е самата истина за кочината наречена България , кенефа става по гаден от година на година , царуват разни безпросветни , алчни и нагли търтеи .. във всяка сфера ..... до кога Ганю ще търпиш се пита в задачата .
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Много грозни думи за родината

Много грозни думи за родината ти (ако си българин). Излиза, че си прасе от тази "кочина" и л.... от гадния "кенеф" ! Освен ако не си изчезнал в чужбина и сега се правиш на познавач на нещата в България от разстояние!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

И още какво няма да мидзим

И още какво няма да мидзим докато Герб са на враст: 1. Няма да видим съдебни реформи 2. Няма да мидим свестен министър на правосъдието. Напротив, тенденцията е да идва все по-тъп и по0тъп. 3. Няма да видим бпц там където и е мястото - вън от публичния обществен живот 4. Няма да видим "висши публични длъжности", осъдени по КОМПИР 5. И още, и още , и още
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Голата истина.

Голата истина.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Според мен страх от Путин

Според мен страх от Путин може да има само ако ББ има твърде тъмен период в биографията си, който се знае от руснаците. Напълно е възможно, защото те държат копие от архивите на страната отпреди 10 ноември( и оригиналите отпреди 9 септември), с което пък държаха под контрол и предните управляващи (Царя, Станишев). При това положение мърдане няма - който и де е ще постъпи така както досега. А невъвеждане на електронно правителство не се прави от лакомия, а защото това означава съкращение на поне 100 000 души в администрацията! И означава още, че с тези съкратени още поне 400 000 техни роднини ще се настроят против управляващите и ще ги изхвърлят на следващите избори. Никой не реже клона, на който седи. Така, че това остава за следващото правителство, но се съмнявам, че и то ще го направи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.