Българската еврокомисарка Мария Габриел обясни тази сутрин в интервю за Нова телевизия решението си да не заеме място на депутат в новия Европейски парламент, където е избрана, а да продължи да работи в сегашната Европейска комисия и да се бори за място в следващата.

Това решение на Габриел, която беше водачка на листата на ГЕРБ за евроизборите, означава, че мандат в Страсбург и Брюксел ще получи седмата в листата Лиляна Павлова, бивша министърка на българското председателство на Съвета на ЕС и на регионалното развитие.

Габриел изтъкна, че иска да остане еврокомисарка заради предстоящи решения, които засягат страната ни - за бъдещия многогодишен бюджет на Европейския съюз, за българската кандидатура за еврозоната и за прекратяването на вече 12-годишното евронаблюдение над българското правосъдие и вътрешните работи, осъществявано чрез т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка.

Възможно е преговорите поне по първия и третия въпрос да започнат при сегашната комисия на Жан-Клод Юнкер, където Габриел отговаря за цифровата икономика и общество. Мандатът на Юнкер изтича на 31 октомври, но Габриел предположи, че той може да бъде удължен с месец-два заради новото съотношение на силите в Европейския парламент и Европейския съвет и вероятността преговорите между държавите членки и политическите групи за новите ръководители на европейските институции да бъдат трудни и по-дълги от очакваното.

Досега не е обсъждано намаляване на броя на еврокомисарите, който отговаря на броя на държавите членки, каза Габриел.

"Никой не може да каже дали няма да се наложи (да преговарят) един-два месеца повече, каза тя.  Много би ми се искало, първо, преговорите да не се водят при затворени врати. Второ, в тези преговори липсват Централна и Източна Европа."

Сред досега официално обявените кандидати за председател на Европейската комисия липсват имена от приетите след 2004 година държави членки. Разпределението на останалите висши постове в ЕС  на председателите на Европейския парламент, на Европейския съвет, на шефа на дипломатическата служба на ЕС и на Европейската централна банка - зависи от това кой ще стане председател на комисията. Решението обикновено е пакетно и в него централна роля има Европейският съвет, в който се представени държавните и правителствените ръководители на 28-те. Това ще е главната тема на редовния Европейски съвет, насрочен за 20 и 21 юни. Поради откроили се разногласия между най-големите държави, а и между политическите сили в парламента, е възможно на него да не се стигне до съгласие.

Габриел смята, че досегашната й работа й позволява да се бори за ключов портфейл в следващата комисия, като под това обикновено се разбира такъв, който разполага с голяма част от бюджетните средства на ЕС. Досега това са били комисарите по бюджета, регионалната политика и земеделието.

 

За Цветанов и след него

 

"Всички са наясно за работата, която е вършил г-н (Цветан) Цветанов, за това благодарим", отговори Габриел на въпрос за подалия оставка от всичките си постови човек номер 2 в управляващата партия. Тя обаче добави, че повелята на днешния ден е: "Смирение и постоянна връзка с хората."

Неделчева, която започна кариерата си като евродепутатка като кадър на Цветанов, каза, че партията й днес гледа на него "с благодарност, но и с поглед напред, защото има още много какво да се направи".

Тя косвено се съгласи с водещите на предаването, че ГЕРБ в момента има "имджов проблем" и добави, че той "продължава да намира своето добро развитие"

"Предстои след един месец много сериозен анализ. Той ще бъде направен", каза Габриел, намеквайки, че предстоят още промени и в партията, и във властта.

"Какво ни казаха хората? Нека не се самозабравяме, защото има сериозни предизвикателства. И поуките са взети и ще бъдат взети подобаващи действия", добави тя, позовавайки се на срещите с избирателите по време на кампанията.