ДПС било подготвило "Програма за ускорено и догонващо развитие на България", а идеята за по-нисък ДДС върху хляба, лекарствата и печатните издания, лансирана през седмицата лично от Делян Пеевски, била само едно от предложенията. Друго предложение звучи така: „как да отървем инвеститорите от Зеления октопод, който изнудва инвеститори“.

Цитатът е на депутата от движението Хамид Хамид през БНР. 

"Изцяло програмата ни е насочена към ускоряване на икономиката и по-бързи темпове на растеж, които да ни позволят да догоним част от държавите членки в ЕС и да повишим стандарта на българския гражданин. На първо място, това ще стане с всички онези мерки, които са насочени против бюрокрацията, които ще намалят, ще скъсят времето, защото това време, тази загуба на време на инвеститорите кара много от тях да бягат от България или да предпочетат съседни нам страни", заяви той. 

 

Кой е този т.нар. "октопод" и какви точно се разбира под мерки за ускоряване на икономиката Хамид не разказа.

Резултатът от европейските избори е показал, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори, но има нужда от промяна на формулата на управление. За второто индикаторът бил ниската избирателна активност от 26 май (малко над 30% от избирателите отидоха до урните - б.р.), стана ясно още от думите на Хамид.

ДПС говори против формулата на управление от началото на мандата на 44-ия парламент и причината е наличието на "Обединени патриоти" в нея. Официално от движението отричат амбицията им да отстранят националистите да е свързана с желание ДПС да стане част от властта на тяхно място. 

За програма за ускорено и догонващо развитие пък заговори първо почетният председател на ДПС Ахмед Доган в едно от редките си обръщения към избирателите, което достигна до обществеността в писмен вид. 

Ниската активност на евровота показала, че хората са уморени от "този сбор с аритметични мнозинства, които са там само заради властта и безидейно управление".  

"И ние ще настояваме да се промени формулата на управление на държавата и всеки ден ще искаме това. Говорим за формула около програма  и после да търсим партийна подкрепа за тази програма", обясни стратегията на ДПС Хамид. 

В резюме това значи ново управление в рамките на действащия 44-и парламент. "Освен това ДПС продължава да настоява за експертен кабинет" (отново без предсрочни избори), каза още депутатът. Не става ясно какво според него значи "експертен кабинет".