Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Без БСП, но с Делян Пеевски - така започна първият работен ден на Народното събрание след евроизборите. Избраникът от ДПС и втори в листата на движението на евровота се появи тази сутрин в парламента. Това е второто му влизане в сградата от конституирането на 44-ото НС на 19 април 2017 г. Тогава народният представител положи клетва.

Малко след влизането си в парламента Пеевски (малко преди старта на пленарното заседание в 9 ч) съобщи, че няма да е евродепутат. И поясни, че решението било взето колективно в ДПС, защото е по-нужен в България. Престоят му в НС не надхвърли повече от половин час, като депутатът все пак се регистрира в зала. После излезе, за да обяви решението, че се отказва от мандат в Европейския парламент. 

Ето как се разви диалогът с журналистите:

 - Какво правите тук? - попитаха го те.

"Как какво правя тук!? Идвам на работа! Аз съм народен представител! Аз си ходя в районите и работя. Това е важно за хората! Не смятам, че работата е само в НС!

Централното оперативно бюро и парламентарната група на ДПС провели вчера заседание. И личното решение на Делян Пеевски, изразено на заседанието, било да остане народен представител в България, обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който също се отказа от мястото си в ЕП и бе неотлъчно до депутата си по време на импровизираната пресконференция. "Заедно ще ходим в Брюксел", даде заявка Карадайъ.

"Ето, за това ви казах - и тука, и в Брюксел ми харесва! Надделя колективното решение, че тук съм по-нужен. Резултатите са подобрени от парламентарните, можете да си направите изводите сами".

- Ще идвате ли по-често в Народното събрание? - последва нов въпрос.

"Ако не ме питате за какво идвам, може и да идвам!", тросна се народният представител, който не стъпва в парламента.

След това се намеси Карадайъ, който отново заговори за промяна на формулата на управление - за "програма за догонващо развитие". И отчете, че ДПС е единствената партия, която подобрява изборните си резултати спрямо 2017-а.

Словоизлиянието на Карадайъ бе прекъснато от нов въпрос - дали Пеевски не се отказва от мястото в ЕП заради несъгласие от страна на АЛДЕ - политическото семейство на ДПС.

"Такива обструкции не е имало, колеги! Тези обструкции са в главите само на олигарха Иво Прокопиев и на неговите служители - Христо Иванов и Радан Кънев - лични негови слуги. И медиите, които работят за Иво Прокопиев. АЛДЕ никога не е имала обструкции, нито на предишните избори, нито сега." 

"Ако АЛДЕ имаше обструкции, нямаше да ни е такава листата. Извинявайте, това са само внушения", допълни Карадайъ.

Според зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев, който беше избран и за евродепутат, политици като Делян Пеевски нямат място в Европейския парламент. 

"За разлика от българското НС, в ЕП такива като Пеевски не виреят. 
Това са "двойните стандарти", а подобни воденични камъни определят различните скорости. 
За този "двоен стандарт" и за тези "две скорости" ЕС не ни е виновен. Освен със слабостта си...

Затова ще се боря за по-силни европейски институции, които да налагат същите стандарти на почтеност в българската вътрешна политика.", написа Кънев в социалните мрежи. 

Може ли ДПС да седне на една маса с ГЕРБ и Обединени патриоти за нова формула на управление, каквато от Движението искат - бе попитан конкретно Пеевски. А той отвърна:

"С премиера Борисов може да седне само председателят, не аз."

На въпрос дали не подвежда избирателите, отказвайки се от мястото в ЕП за втори път, пък заяви:

"Хората не ги подвеждаме - пращаме хубави млади хора в Европейския парламент. Ние сме за това, за това толкова години сме в ДПС."

- Имате ли преференциален вот?

"Не сте ли го видяли? Най-големият преференциален вот е за председателя и за мен. Което потвърждава и позициите ни."

"Аз си върша работата! Лек ден, колеги" - сложи край на "интервюто" Пеевски.

Той не се бе появявал на публично събитие и място допреди последната седмица преди европейските избори на 26 май. Дни преди вота бяха разпространени снимки на кандидата от срещи с граждани по време на кампанията във Велинградско. 

Пеевски влезе и в пленарната зала за старта на днешния пленарен ден. 

В деня след евровота от ДПС заявиха, че дали Пеевски ще отиде в Европейския парламент или не ще се реши, когато ЦИК обяви официалните резултати от вота. Това събитие се очаква днес.

БСП все още не са се върнали на работа след обявения през февруари бойкот. Очаква се и това да се случи в днешния ден.

 

Коментари

значи

"Боец" го докара и "на работа"!

е, голям келепир - да се изразим на езика на партията му :)

...

ДПС е раково образование, което трябва да бъде оперирано,

защото иначе ще умре само със смъртта на пациента - т. е. с нас. И понеже Христо Иванов беше един от малцината, които се опитаха да направят нещо по този въпрос, дон Делян се прицелва точно в него. Интересно е да си помислим защо управляващата клика избира за свой най-омразен враг (когото замълчава в медиите си, преследва за измислени нарушения, не пропуска да похули по всякакъв възможен начин) един пенсиониран политик (Иван Костов) и една политическа груга, която не е парламентарно представена и събира едва толкова гласове, че да спечели 1 мандат в ЕП.

раково образувание - но от него произхожда и раково образование

...
 's picture

Бобо

башбаканина

Ганю началника те удостои с голяма чест , взе че посети работното си място , навести овцете в него , някои погали , на някои наби кофата , присмя се на журналята и си замина в покоите .... а ти Ганю обратно в Кочината и така дорде си жив със свинете ... Щото мозък ти е колкото на пиле , Прасето е къде , къде по умно от тебе ....
 's picture

:)

Има ли

в Конституцията уточнение, че депутат може да е само същество, принадлежащо към биологичния вид на човека? Поне формално. Щот ДПСто ви може да вкара свиня и магаре в парламента. Буквално, не формално.
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

неотложно следва да се промени законодателството

в такива случаи - откаже ли избран народен представител да встъпи в длъжност или подаде ли си оставката след втъпване в длъжност без уважителни причини, съответната партия губи това депутатско място и то преминава към следващата представена в парламента партия . Ако няма следваща партия, към партията с най-много мандати. Иначе няма отърване от тези номера от селските вечеринки......
 's picture

tdrgrgv

тт

Добре че бяха изборите ,та прасчо да се сети че е депутат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.