Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Скок на зелените и крайната десница на фона на отстъпление за управляващите ХДС-ХСС и социалдемократи и по-добро представяне на либералите, показват първите данни от евроизборите в най-голямата европейска страна, Германия, днес.

ХДС-ХСС са първи с 28 места в следващия Европейски парламент (28,4% от вота) и с  шестима депутати по-малко, отколкото в сегашния.

Зелените са втора политическа сила. Те печелят шест места повече от досегашните, за да стигнат до 18 мандата (18,15% от вота).

Социалдемократите, които са част от голямата правителствена коалиция с ХДС- ХСС на канцлерката Ангела Меркел са трети с 16 места (16,37% от гласовете).

Крайнодясната Алтернатива за Германия отбелязва напредък от пет мандата, за да достигне до общо 12 с 12,11% от гласовете. Тя е част от европейския алианс на популистите, доминиран от италианската Лига и френския Национален сбор.

Водачът на листата на Алтернатива за Германия Йорг Мойтен реагира на данните от екзит пола. Снимка АП / БТА

Либералните "Свободни демократи" и "Свободни избиратели", по-малка партия от същия политически цвят, се връщат в играта с общо 9 мандата (и заедно 8,43% от вота).

Три места и 2,8% от гласовете в следващия ЕП влиза новата и необвързана досега група "Партията".

Избирателната активност в Германия е 59% според първоначални данни, цитирани от "Политико".

В таблицата са посочени проценти и брой мандати (голям размер)

В Австрия печели дясноцентристката Народната партия на канцлера Себастиан Курц (34,50% или 7 места). Това е с два мандата повече отколкото в досегашния парламент.

Втора е Социалдемократическата партия с 23,50%. Тя запазва сегашните си пет места.

Следва крайнодясната Австрийска партия на свободата (17,50% или 3 места). Тя губи едно място, дащото е в основата на правителствената криза в страната. Нейният доскорошен лидер и вицеканцлер Хайнц.Кристиан Щрахе, беше принуден да подаде оставка от всичките си постове, след като документален запис го уличи, че обещава държавни поръчки на мнима руска бизнесдама в замяна на пари за неговата кампания за парламентартите избори през 2017 . 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.