Докато инспектираше как върви изграждането на магистрала "Хемус", премиерът Бойко Борисов успя да намери време и да разкритикува срещите на президента Румен Радев с висши магистрати, мотивирани с предстоящия избор на нов главен прокурор.

"Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали затова се борихме - за независима съдебна власт. Съдиите си избират съдии, прокурорите - прокурори... Не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор. Има си начини, по които да се избира. Но така са решили, така правят", каза Борисов.

"Аз не викам магистратите един по един при мен", продължи той.

Разговорите на "Дондуков" 2 започнаха от началото на тази седмица. Досега държавният глава проведе срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, както и с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и с шефката на инспектората на ВСС Теодора Точкова. Радев имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

В четвъртък и председателят на ВАС Чолаков беше поредният, който заговори за "временно отстраняване" на един от тримата големи в съдебната система.

Разговорите, които президентът проведе, са част от консултациите, които Радев обяви, че започва. Основната тема е обсъждането и изготвянето на критерии за избора на нов главен прокурор.

След като Борисов изрази недоволството си от активността на държавния глава, продължи разсъжденията си по темата за избора на главен прокурор: "Имал Висш съдебен съвет. Накрая президентската институция може да одобри или не...".

"Тогава влиза в сила нейната роля", каза премиерът. И продължи: "Има много време" (Процедурата на избор на главен прокурор може да стартира най-рано на 10 юли и нй-късно на 10 септември - бел. ред).

На любезен въпрос "какъв е смисълът на срещите между президент и представителите на съдебната система" Борисов прехвърли топката към Радев:

"Питайте него. Аз отговарям за тази ливада след две години да има заводи", каза той.

След което продължи за инвестиции, "хиляди работни места", "сега в Шумен отивам на поредния завод" - "истинска икономика". 

Мисълта на премиера продължи с размисли за Хаинбоаз - за онези, които навремето с безплатния труд на хората са го построили, не са правели само лоши работи, това го ползваме и ние.

В изброяването на успехите на правителството Борисов обяви, че за следващата година е предвидено увеличение на заплатите с 10%, но не уточни дали това се отнася за всички държавни институции. Освен това имало предвидени коледни надбавки за пенсионерите.

"Тези, които ви обещават повече, реално ви лъжат, защото няма как. Не може да похарчим повече, отколкото изкарваме. Външният дълг е намалял с 20%. Миналата година върнахме 2,4 млрд. външен дълг", разясни премиерът.

А за магистралата обеща, че "догодина ще почнем да строим между Търново и Търговище". Както и че "Търговище ще има море".

От думите на Борисов стана ясно и че с изграждането на "Хемус" "БВП ще се вдигне минимум с 10% и това е минимумът като начало".

По повод това, че главният прокурор ще изисква наличната в ДАНС информация, включително и от финансовото разузнаване, за банкови сметки, участие в офшорни компании, недвижими имоти извън страната и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред, не е нещо ново.

"Главният прокурор огласи това, което се прави от много време", коментира той кратко.