Съд в американския град Сан Франциско задължи германския концерн "Байер" (Bayer) да изплати обезщетение от над 2 млрд. долара на двама американци, за чиито ракови заболявания се предполага, че са свързани с хербицида "Раундъп" (Roundup), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Раундъп" се произвежда от "Монсанто" (Monsanto), която миналата година бе придобита от "Байер" в сделка за 63 млрд. долара. 

Алва Пилиът и съпругата му Албърта твърдят, че са развили неходжкинови лимфоми заради контакт с препарата. Те се борят със заболяването от девет години. 

Според съда нито "Монсанто", нито "Байер" са информирали надлежно потребителите, включително семейство Пилиът, че "Раундъп" може да предизвика рак.

Активното вещество в хербицида е глифозат. 

В САЩ срещу собственика на "Монсанто" и самата компания са заведени стотици искове, припомня ТАСС. Компаниите са обвинявани в умишлено укриване на информация за канцерогенността на "Раундъп". "Байер" отхвърля обвиненията и посочва множество изследвания, които не потвърждават глифозатът да е опасен за здравето на хората.