Руският президент Владимир Путин ще посети днес най-големия изпитателен център на руските въздушно- космически сили, преди да приеме американския държавен секретар Майк Помпео, предаде Франс прес.

"Държавният глава ще присъства на демонстрация на военновъздушна техника и на перспективни оръжия", уточнява в декларация руското президентство. Демонстрацията ще се състои в Държавния летателно-изпитателен център на министерството на отбраната на Русия в Астраханска област, допълва ТАСС.

Владимир Путин редовно рекламира руската военна техника. Този път той ще присъства на демонстрация в деня, в който ще има среща с американския държавен секретар в Сочи, в момент, когато темата за разоръжаването се превръща в един от поводите за разногласия между Москва и Вашингтон, отбелязва Франс прес.
През март 2018 г., няколко дни след победата си на президентските избори, Путин отправи предизвикателство към Запада, като похвали капацитета на новите руски ракети, представени като хиперзвукови, невидими и непобедими, отбелязва Франс прес.
Миналия февруари руският президент отново засегна въпроса за напредъка в руското въоръжаване и заплаши с разполагане на ракети, ако САЩ разположат нови оръжия в Европа.
Неотдавна Вашингтон обяви, че се оттегля от договор, датиращ от Студената война и забраняващ ракетите земя-земя с обсег от 500 до 5000 километра, обвинявайки Русия, че нарушава разпоредбите на документа, подписан през 1987 г. В отговор Москва направи същото и така през август, ако нещата не се променят, договорът ще стане невалиден.
В този контекст на напрежение Русия и САЩ се готвят да преговарят по бъдещия договор за контрол на ядрените оръжия. Действащият сега договор в тази област изтича през 2021 г.

"Това ще бъде един от основните въпроси, които ще обсъждаме с Майк Помпео", каза вчера руският външен министър Сергей Лавров.

Нивото на осигуряване на съвременни въоръжения в стратегическите ядрени сили на Русия достигна 82 процента. Това съобщи вчера руският президент Владимир Путин на заседание в Сочи, посветено на развитието на отбранително-промишления комплекс на Русия, предаде ТАСС. 

"През последните години сериозно напреднахме в това направление. По този начин равнището на съвременни въоръжения в стратегическите ядрени сили достигна 82 процента, а във въздушно-космическите сили - 74 процента. Във военноморския флот и във въздушно-десантните сили този показател превишава 60 процента, а в сухопътните войски доближава 50 процента", заяви Путин.

Президентът призова представителите на отрасъла да отчитат промените във военно-политическата обстановка в света, която влияе негативно на регионалната и глобалната сигурност. Той посочи излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, а също и още редица други фактори.
Пред участниците в заседанието Путин каза, че средствата за защита от хиперзвуково оръжие в Русия трябва да бъдат разработени по-рано от самата поява на такова оръжие в други страни.
Президентът заяви, че увеличаването на контрола над въздушното пространство е основна задача на въздушно-космическите сили. Той поиска и актуализиране на плановете за по-нататъшно развитие на тези сили.