Административният ръководител на прокуратурата в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка именно заради разследването срещу кмета на Септември Марин Рачев. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, след като бе изслушан от две парламенарни комисии по случая. (Кацаров бе сериозно заподозрян, че има роля и в случая, при който с оръжието на "гербера" Лазар Влайков от същия град бе прострелян човек, б.р.)

През февруари прокуратата, ГДБОП и новата антикорупционна комисия обаче направиха показна акция в Септември, нахлувайки в сградата на общината. Причината - разследване срещу кмета Рачев за ощетяване на общината чрез обществени поръчки. В хода на разследването се оказа, че са открити справки на ДАНС за операциите им срещу търговията с гласове, които били на... нощното шкафче на кмета. Служебните документи касаели местните избори, които се проведоха през 2015 г. 

Прокуратурата е установила, че течът от ДАНС към кмета Марин Рачев е от прокуратурата в Пазарджик. Затова и последвала оставката на обвинител № 1 на района. Не може обаче да се каже дали магистрат или служител от администрацията е копирал справките от ДАНС. Проверката обаче е установила, че въпросните документи нямат гриф за секретност. Те все пак минали през Районната прокуратура в Пазарджик.

Цацаров потвърди и казаното по-рано от говорителя му Румяна Арнаудова, че срещу подалия днес оставка депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев тече прокурорска проверка. Прокуратурата се е самосезирала по неговия случай заради медийни публикации.

"Имаше публикация в електронен сайт, на базата на която бе извършено самосезиране. В резултат на това самосезиране бе разпоредена проверка. Отделно от тази публикация в електронния сайт, беше постъпила още една молба от гражданин, в която той припомня фактите около наказателното производство, свързано с допуснатото от него транспортно произшествие (освен сегашния проблем за ДДС, Гамишев е бил съден за причинено ПТП, б.-р.). Там искане за снемане на имунитет имаше - съответно присъда, мисля, че на първа инстанция вече е постановена и то този месец. Но там също вече се съдържаха такива твърдения“, заяви главният прокурор.

По думите му, ако се докаже, че има прехвърлена фирма със задължения - нещо, което трябва да се установи от НАП, "ще стигнем до търсене на наказателна отговорност".