Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан оттегля подкрепата си от Манфред Вебер като водещ кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. Премиерът заяви в понеделник, че Вебер прави изявления, които са обидни за унгарците.

"Личността, която трябва да стане председател на Еврокомисията, е от огромно значение. Като гледам кампаниите на водещите кандидати се убедих, че нито един от тях не е подходящ да поведе комисията", казва Орбан, цитиран от "Ройтерс".

В интервю за германската телевизия ZDF преди дни кандидатът за ЕК на ЕНП заяви, че няма да приеме поста, ако това зависи единствено от гласовете на евродепутатите от "Фидес". Към онзи момент Орбан не реагира, а се придържаше към първоначалната позиция на партията си - подкрепа за Вебер. 

Към момента партията "Фидес" е със замразено членство в ЕНП заради критиките, които има десницата в Европа срещу начина на управление в Унгария. Критики има и целият ЕС, но санкции към момента не са наложени. Причините са свързани с нарушаване на върховенството на закона и на основни принципи на ЕС, свързани със свободата на словото. 

По процедура председателят на ЕК се предлага от парламентарна група в Европейския парламен. Обикновено най-много шансове има кандидатът на най-голямата група. Засега социологията показва, че десницата има шанс отново да е с най-много места в новия ЕП след изборите в края на май. 

Предизборният екип на Вебер още не е коментирал думите на Орбан, но баварският премиер Маркус Зьодер, който ръководи неговата партия ХСС, заяви, че не е изненадан. "Срещите с десни екстремисти всяка седмица са съвсем ясен сигнал", цитира думите му в. "Мюнхенер Меркур".

"Не виждаме мястото си в народна партия, в която в мнозинство са проимигрантски сили", отвърна Орбан на въпрос дали "Фидес" би се присъединила към нова националистическа група в Европарламента. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.