В навечерието на Деня на храбростта 6 май, когато по традиция ще има военен парад, "състоянието на основното въоръжение и техниката остава критично, независимо от повишените инвестиции за поддръжка и ремонт на основни бойни платформи".

Това пише в Годишния доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2018 г., приет и публикуван от Министерството на отбраната.

Според експертите във военното ведомство проблемът с въоръжението и техниката води не само до снижаване на бойната ефективност, но и до "риск за здравето и живота на личния състав".

Статистиката сочи следното - 80% от авиационната техника е в неизправност. В същото положение са и 23% от сухопътните средства в армията. Например от наличните на въоръжение танкове 48 на сто са в неизправност. При бронетранспортьорите процентът е 30 на сто, при автобусите - 31%. Във военноморските сили изглежда положението с техниката е най-добре - неизправни са 10 на сто от корабите, плаващите средства и съоръжения, пише в доклада. 

Документът съдържа и следната констатация: 

"Някои системи са толкова остарели, че дори и осигуряването на достатъчно финансови ресурси не е в състояние да реши проблемите с тяхната поддръжка и експлоатация."

Състоянието на техниката и въоръжението също така оказват "негативно влияние за поддържането и развитието на необходимите отбранителни способности".

По-нататък в заключенията на доклада от Министерството на отбраната твърдят: 

"Състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения. Най-съществени са ограниченията при изпълнението на по-специфичните и по-комплексните задачи."

Документът по традиция обръща внимание и на друг хроничен проблем на въоръжените ни сили - а именно липса да кадри. "През 2018 г. ръководството на Министерството на отбраната предприе редица действия, насочени към преодоляване на ниското ниво на окомплектованост на въоръжените сили и създаване на условия за по-висока мотивация. В резултат тенденцията на увеличаване на неокомплектоваността с военнослужещи беше преустановена. За сравнение, през 2017 г. вакантните длъжности бяха 5 694,а в края на 2018 г. те са 5 675", хвалят се от МО (въпреки че сметката показва "прираст" от 19 души в състава на армията).

През 2018 г. са започнали общо 1 402 процедури за комплектуване на вакантни длъжности във въоръжените сили. Назначени са 806 военнослужещи. За обявени 2 022 длъжности за резервисти от доброволния резерв обаче са се попълнили едва 11 места, става ясно още от доклада.

"Независимо от предприетите действия и извършените промени в нормативната уредба, негативните тенденции в комплектуването и използването на доброволния резерв се запазват поради липса на финансови средства и малкия брой кандидати", констатират от МО. Липсата на кадри е най-осезаема при войниците/матросите - 27 %, и най-ниска при сержантите - 9 на сто.

Дадена е статистика за участието на армията в учения, обучения и мисии зад граница. 

Люботпитен е и пасажът за работата на военното разузнаване (Служба "Военна информация"):

"В геополитически план фокусът на разузнаването беше насочен върху районите, които пораждат хибридни рискове и заплахи с високо ниво на опасност, както и върху конфликтните зони в Близкия изток и Северна Африка, главно в Сирия, Йемен и Либия. През отчетния период акцент в дейността на СВИ беше оценката на ситуацията в кризисните държави и региони и влиянието й върху сигурността на страната ни." 

В документа не са посочени държавите и конфликтите, които "пораждат хибридни рискове и заплахи с високо ниво на опасност". Пасаж обаче има за ситуацията в Черно Море и Източна Украйна. В тази част никъде не се споменава Руската федерация, въпреки че тя е участник в описаните събития - директно или косвено.

"Основното предизвикателство пред сигурността в Черноморския регион беше свързано с изострянето на конфронтацията в Източна Украйна. Кризата в Азовско море демонстрира критично висок потенциал за ескалиране на напрежението. Замразените конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия запазиха потенциалите си като евентуални източници на напрежение и рискове за регионалната сигурност.", пишат от МО.