Изтребител МиГ-29А, транспортният самолет "Спартан" от по-ново време, вертолет ветеран Ми 24 и по-новичък "Кугър" - това ще е и тази година военната летателна техника, която ще дефилира в небето над София по случай 6 май. Парад за Деня на Храбростта и празника на Българската армия отново ще има, както в последните години.

Вече тече усилената подготовка на Министерството на отбраната и различните видове въоръжени сили за празника. Над столицата текат тренировки за "въздушната" част от програмата, чийто гвоздей отново ще е МиГ-29, който тази година има годишнина - 30 години, откакто е на въоръжение в българската армия.

Парадът ще бъде открит от съветския вертолет, наричан "летящия танк", следван от "Спартан"-а, който сравнително често влиза в новините - защото се ползва при спасителни акции, за пътувания на високопоставени политици (например президента Румен Радев, който летя именно с военния транспортен самолет на първата си визита като държавен глава - в Брюксел) и т.н.

Традиционно по "жълтите павета" в центъра на София и площад "Княз Александър I” ще минат и представителни блокове на гвардейците, на различните видове въоръжени сили, специалните сили, военни полицаи. Ще бъдат представени зенитно-ракетните комлекси С-125 (SA-3) и С-200 "Вега” (SA-5 Gammon), танкове, бронирани автомобили, бронетранспортьори. 

През 2018 г. военният парад за 6 май струваше около половин милион лева. 

Този път парадът на 6 май ще бъде командван от генерал-майор Иван Лалов, заместник-командващ Съвместното командване на силите и бивш командир на авиобазата "Граф Игнатиево". Празникът и тази година ще мине без завършени инвестиционни проекти за модернизация на въоръжението, като единственият напреднал проект е този за нов изтребител. В момента би трябвало да текат преговорите между българското и американското правителство за сделка за самолети F-16, които бяха избрани от управляващите след проточила се с години процедура. Инвестициите за нови кораби и машини за пехотата още са на ниво гласувани от Народното събрание проекти за разход.

В дните до 6 май любителите на военната тематика могат да се присъединят към музикалния парад на военните духови оркестри, съобщиха от Министерството на отбраната. Първият концерт е на 3 май 2019 г. от 20 ч. пред НДК в столицата - участват Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният оркестър и представителните военни духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, както и изпълнители от Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Освен известни български маршове, военните духови оркестри ще представят музикални творби от богатия си жанров репертоар. 

На 5 май  от 19 ч. в зала 1 на НДК в Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесат тържествен концерт под патронажа на президента Румен Радев и военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. В него ще участват още Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Райко Кирилов, Бойка Дангова, Емилия Валенти, фолклорно трио „Ладена“, квартет „Армейска песен“, детска вокална група „Пим-пам“, мажоретен състав от Ботевград, клуб по спортни танци „Гранд“ към Военния клуб в гр. Хасково, танцова формация „Алгара“ и др. Входът е свободен. 

Откога празнуваме Деня на храбростта на 6 май

6 май е обявен за празник на Българската армия от 9 януари 1880 г., когато княз Александър Батенберг подписва указ и поставя началото на честванията. От 1933 г. празникът се чества в София на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски". В периода 1953 - 1991 г. (тоест от стабилизирането на комунистическата власт в България до падането й - б.р.) празник на армията е 23 септември - в чест на Семпемврийското въстание. След 10 ноември 1989 г. за две години празникът на армията ни е 23 август - началото на Шипченската епопея.

През януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия.