Добра новина ли е и какво значи съобщението на Министерството на финансите от последния ден на април, че според предварителните данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа се очаква бюджетен излишък от близо 2 678,2 млн. лв.? Интерпретацията на данните на финансовото ведомство бе за "рекорден излишък". 

"Не зная дали числата са рекордни, защото в годините преди 2008 г. имаше и по-големи излишъци, но всъщност не е толкова важна пропагандната стойност на съобщението, колкото икономическата", обясни днес пред БНР финансистът, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

По думите му от една страна отчетените от МФ резултати показват, че в България все още има достатъчно високо потребление и икономическият растеж, макар и не чак толкова голям, колкото бихме искали. Става дума за ръст около 3%.Според него е нормално по това време на годината (активна кампания за събиране на данъци и т.н. - б.р.) и при съществуващата икономическа обстановка да има излишък. Това говори за две неща - правилно макроикономическо поведение и балансиран бюджет. 

Любоми Дацов обаче обясни, че е невъзможно е да се правят коментари на какво се дължи този излишък. Има обаче странни неща в данните за изпълнението на консолидираната фискална програма. 

"Вижда се като тенденция от началото на годината – последните обстойни данни са за март – че има доста странни неща. На първо място трябва да кажем, че приходите се развиват добре, но те не са по-различни от предишните години като тенденция. Бяха в рамките на нормалното. 90% от всички тези номинални разлики, които се получават спрямо миналата година, се дължат на прихода от ДДС – странно, защото не може другите данъци да имат някакви изменения в рамките на един-два процента и едновременно ДДС да има, специално за март месец, от началото на годината спрямо миналата година, изменение с близо 15%".

Според експерта една от мерките, която вероятно е дала резултат, е стъпката с подмяна на касовите апарати , което е извадило наяве скрити преди това обороти. Има обаче и друго възможно обяснение: да сме свидетели на намаляване на икономическата активност, тъй като са намалели приходите от корпоративен данък и данъка върху печалбата. За коментари обаче е рано, а определяща за даден бюджет е разходната, а не толкова приходната му част: 

"Трябва да отбележим, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката“, заключи Любомир Дацов.