Китайски туристи обезвредиха джебчийка, която опитала да ги обере в центъра на Велико Търново, съобщи БНР.

Инцидентът е станал вчера в късния следобед. 26-годишната жена от ромски произход е задържана за 24 часа, а днес вече й бе повдигнато обвинение.

Групата китайски туристи се разхождала в старата част на града, когато ненадейно ловка джебчийка опитала да отмъкне чантата на една от жените. Туристите обаче се оказали доста по-ловки и с хватки от азиатски бойни изкуства обезвредили 26-годишната Събка от село Самоводене. Какво точно бойно изкуство са приложили те - полицията тепърва щяла да установява в хода на събирането на доказателствата.

Според полицията Събка е насочила интереса си към дамската чанта на жена от групата с цел портмонето й. Но останалите забелязали опита за кражба "и предприели действия по задържането" на Събка. Тя така и не успяла да измъкне нищо от чантата.

Крадлата е известна на полицията като "малолетна, извършвала и друг път такива престъпления". Тогава е била на 12 години, сега е на 25.

За МВР китайските туристи са действали като "будни граждани" с "гражданска съвест". Самите униформени са пристигнали 20 минути след подаването на сигнала, тъй като били призовани по друг сигнал в друга част на града. 

Сцената как китайци обезвреждат джебчийка забелязва и художничката Галина Александрова, която снима случващото се, а снимките ѝ обиколиха социалните мрежи.