За празника на българската армия на 6 май Долна Митрополия да има възстановен статут на Висше военновъздушно училище. Това нареди на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов и обеща на генералите и курсантите от авиофакултета на място премиерът Бойко Борисов. 

Сега училището за пилоти е част от Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново - като факултет "Авиационен". Положението е такова от 2002 година, когато се взима решение за сливане на военните висши училища. Акредитацията на НВУ е до 2020 г. 

"Не, че така ми е хрумнало днес, още далечната 2002 са обединявани военните училища и докато цивилните университети станаха 50, военните сa 3-4... " заяви Борисов. 

Той направи сравнение с Военноморското училище във Варна, което е оборудвано, "със страхотни хора" и база, и дори е на печалба от обучение и на чуждестранни курсанти. 

Борисов припомни, че армията тази година ще инвестира милиарди във въоръжението на Военновъздушните сили - за изтребители и ремонт на вертолети, но трябва да се направи нужното и за учебната дейност. 

Премиерът - в присъстието на Каракачанов, който също говори пред генералите, офицерите и курсантите в Долна Митрополия, разпореди незабавно да бъдат пратени писма за акредитация на пилотското училище като отделно висше учебно заведение, а документите да се придвижат от Министерството на образованието. Борисов пое ангажимент до края на месец април Министерският съвет да вземе нужното решение за възстановяване на статута на Долна Митрополия и до 6 май законовата процедура да е извървяна. 

Министър-председателят, който пристигна в Плевенско по въздух, разказа как кацането на вертолета не било съвсем плавно, затова попитал пилота и той ли е завършил в Долна Митрополия. Отговорът бил положителен. На въпроса на Борисов защо така е друснало при приземяването последвала реакцията, че "тази писта е по-твърда". Разказът предизвика весело оживление в залата. 

Борисов не пропусна да се похвали, че този месец ще направи "няколко копки за магистрала "Хемус", която ще мине тука под Плевен, за да може да си пътувате спокойно".

Строителството на новите участъци от магистралата бе дадено на държавната компания "Автомагистрали" ЕАД, благодарение на което не бяха провеждани обществени поръчки за изпълнители. 

Това е второто посещение в провинцията на Бойко Борисов за два дни. Вчера той се срещна с тютюнопроизводители в село Пристое, които миналата седмица блокираха пътя Шумен-Силистра заради неизплатен дълг на частна гръцка компания за продукцията им. Там Борисов обеща държавата да изплати въпросните дължими пари чрез фонд "Зеледелие".