Президентът на Венецуела Николас Мадуро е бил готов да напусне страната вчера сутринта, изправен пред призива за въстание на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, но променил плановете си, след като Русия се намесила, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в телевизионно интервю, цитиран от Ройтерс.

"Те имаха самолет на пистата. Той беше готов да си тръгне сутринта, както разбираме. Руснаците са изискали той да остане", каза Помпео в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Мадуро е щял да замине за Куба, съобщи Франс прес.

Близо 70 души бяха ранени вчера при сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите на реда във венецуелската столица Каракас, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.

"Срещу нас използваха бойни патрони, не ни разпръскваха, а стреляха на месо", цитира местна телевизия един от пострадалите.

Подразделения на Националната гвардия на Венецуела се отказаха да участват в разгонването на мирната антиправителствена демонстрация в град Пуерто Ордас в щата Боливар, съобщи в. "Насионал". На видеозапис, качен на сайта на изданието, се вижда как бронетранспортьори на Националната гвардия, насочили се към група протестиращи, спират и се отдалечават под аплодисментите и одобрителните възгласи на хората. 
Венецуелският министър на отбраната генерал Владимир Падрино заяви, че полковник, верен на президента Николас Мадуро, е бил ранен от куршум по време на бунта на група военни, подкрепящи опозиционния лидер Хуан Гуайдо. 

Началникът на тайната полиция СЕБИН във Венецуела остро критикува президента Николас Мадуро - безпрецедентна до момента стъпка на висш представител на силите за сигурност, предаде Асошиейтед прес.
Ръководителят на СЕБИН Мануел Рикардо Кристофер Фигера вчера написа писмо до венецуелския народ, в което казва, че е време "да възстановим страната".
Високопоставен американски представител потвърди автентичността на текста, който се разпространява в социалните медии.
В писмото Фигера казва, че винаги е бил верен на Мадуро, но Венецуела е претърпяла вреден упадък. Макар да не назовава по име опозиционния лидер Хуан Гуайдо, Фигера пише, че "дойде време да търсим нови пътища за правене на политика".
Според високопоставения американски представител съпругата на Фигера е извън границите на Венецуела.

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова демонстрациите срещу президента Николас Мадуро да продължат и днес, след ден, в който войници преминаха на негова страна, а между силите на реда и симпатизантите му имаше сблъсъци, предаде Франс прес.

"Призовавам въоръжените сили да продължат да изпълняват "операция "Свобода". На 1 май, ще продължим. В цяла Венецуела ще сме на улиците", каза Гуайдо във видео послание, публикувано в социалните мрежи.

Гуайдо каза, че протестните акции във вторник са показали, че въоръжените сили не подкрепят и не уважават президента Мадуро.
По-рано вчера Гуайдо публикува в Туитър видеообръщение, в което призоваваше военните да излязат на улицата, за да "сложат край на узурпацията" на властта в страната.

Председателят на венецуелската опозиционна партия "Народна воля" Леополдо Лопес, който избяга от домашен арест и беше в посолството на Чили в Каракас, се е преместил в дипломатическата мисия на Испания, съобщи вчера чилийският външен министър Роберто Ампуеро.
Министърът каза, че Лопес и съпругата му Лилиан Тинтори са взели това решение, защото в чилийското посолство вече е имало "други гости", съобщава БТА.