Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двойно по-големият брой на изборни секции извън страната увеличава значително потенциалните участници в парламентарния вот. Усилието на самоорганизиралите се българи по света доведе до откриването на 427 секции при 227 преди година.

При оптимално изпълнение на проекта се очаква между 200 000 и 350 000 българи извън страната, над половината от които в страните от Европейския съюз и САЩ, да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас“, прогнозира глобалният координатор на проекта за подпомагане на масовото гласуване на българите в чужбина Димитър Иванов, който живее в Швейцария.

Условието, разбира се, е политическите партии да излъчат „грабващи послания, които да достигнат до сърцевината на душите на българските емигранти и възродят смисъла на тяхната житейска ориентация към Родината“, допълва Иванов. (news-bg-abroad.com)

Географията на изборните секции също е много по-широка отпреди. Българите ще имат възможност да гласуват на нови, по-близки до домовете им, места във Великобритания, Ирландия, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Холандия, Полша, Норвегия, Дания, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Турция, Австралия, Индонезия и САЩ.

Боян Юруков от Франкфурт (glasuvam.org) е разработил алгоритъм към картата със секции, който показва зоната, в която избирателите трябва да пътуват приблизително от 30 до 90 минути, за да гласуват. Използвал е данни от навигационни карти, т.е. става дума за реално време по реални пътища.

Резултатът показва колко по-широко покритие имат секциите тази година в сравнение с миналите избори. В тъмно зелено е покритието на секциите от 2013 година, в светло зелено е добавено покритието от тази година.

Това е картата за Европа:

Аз съм по-запознат с Германия - секции се отвориха в Манхайм и Кьолн, където има много българи, но досега не е имало секции. в Гьотинген също не е имало, а е далеч от другите секции. В западна Англия също има за пръв път“, казва Юруков.

Много по-широко покритие има и в Съединените щати:

Боян Юруков също отчита засилен интерес към тези избори. Въпреки това, той не очаква „драматично увеличение“ спрямо предишния парламентарен вот.

Проблемът е, че от една страна много от хората не знаят, че имат право или къде могат да упражнят гласа си. От друга го има и фатализмът, типичен и за гласоподавателите в България, че гласът им няма да има значение“, коментира Юруков.

На практика достъп до изборни секции ще имат толкова българи, колкото са необходими за влизане на една партия или коалиция в Народното събрание. Добър мотив за кандидатите да водят активна кампания зад граница.

Миналата година действителните гласове от чужбина бяха 110 хиляди, а през 2009 година бяха 153 хиляди. Този път няма технически пречки да са много повече, стига някой да убеди сънародниците ни зад граница, че има смисъл и има за кого да отделят час или два в неделния ден на 5 октомври.

Изборите тази година могат и да разсеят мита, че гласовете от чужбина помагат само на ДПС. Това математически не е вярно и досега – миналата година Движението е получило 54 хиляди гласа от чужбина от общо 110 000 гласа, а четири години по-рано – 93 хиляди от общо 153 000. Този път много повече български граждани ще имат достъп до урните и митът може окончателно да бъде изоставен.

Глобалният координатор на проекта за подпомагане на масовото гласуване на българите в чужбина Димитър Иванов не приема страха от гласовете от Турция.

Както всички българи в чужбина, така и те са пълноправни български граждани и страховете от техните гласове никога не са били оправдани. Поради постигнатия равен физически достъп до урните за гласуване, изборите на 5 октомври се очертават да бъдат не само най-масовите, но и най-справедливите избори досега за българите по света“.

Боян Юруков дава пример с Чикаго, където на миналите избори е имало 116 гласа, а живеещите български граждани са почти колкото в големите градове в Турция.

Това говори за лоша информационна кампания от страна на Външно министерство и местните български организации. Надявам се това да се промени сега. Тези, които пророкуват „страха от гласовете от Турция“, целят единствено обезверяване на гласоподавателите. Единствения глас, който няма смисъл, е недаденият“.

Сега остава кандидатите от партиите и коалициите да намерят път до стотиците хиляди български граждани по света и да ги убедят защо има смисъл да им дадат гласовете си. 

Ключови думи

Коментари

Ирина

„Това говори за лоша информационна кампания от страна на Външно министерство и местните български организации. Надявам се това да се промени сега. Какви изводи... Всеки българин в чужбина се интересува какво става, ако не с държавата, поне с близиките му. Това означава, че при интерес няма как да не знае, че ще има избори. Оттук следва да се поинтересува по всички възможни начини как и къде да гласува. Инициативата трябва да е в неговите ръце, а не Външно или местни структури на българи в чужбина да се чудят как да стигнат до всеки българин, решил да живее и работи в друга страна. Щеше да е много по-лесно, ако българите не приемаха на нож идеята да се регистрират в посолството като се преместят в нова държава, но пък претенции да бъдат информирани винаги има. По отношение на турските гласове. За какво обезверяване говори господина ? Та нима 50 процента от гласувалите в чужбина е малка бройка за една партия и то с ясно изразено чуждо самосъзнание и ценностна система ? Само името за права и свободи, но не е нито за техните мюсюлмани, нито за всички граждани на Република България. Само за техни избрани хора и винаги съобразено със спуснатото от южната съседка, която няма да забрави славното османлийско империално време. Превития гръб на Местан пред Ердоган, свалячеството на Борисов пред някакъв селски турски големец, обрязването на внуците на който е заслужило присъствието на бивш министър-председател и настояще лидер на партия, претендиращ да е отново начело на държавата, не ми говори за независимост на тези партии. Трагедията, че списъкът не може да бъде затворен само с тези партии, а че "светлина в тунела" няма. Просто сме на път без изход и това наистина обезверява

Цветан Василев

Няма оправдание за пасивността на нашите съграждани извън Турция. Но и Боян Юруков е прав е едно нещо - страшно много хора образовани и интелигентни наистина не знаят, че имат право да гласуват в чужбина, без заявление, без нищо. Предлагам да започнат да го пишат на обложката на паспортите, друг начин няма. А гласовете от Турция изобщо не са много. При Тодор Живков са се изселили най-малко 600 000, а дори и в последните години най-много сред имигрантите в Турция са от България. В Турция раждаемостта е и много висока, а децата също могат да получат българско гражданство. Т.е. българските турци-изселници са много повече от тези 50-90 000, които досега са гласували на избори. Изводът е, че ДПС не ги държи всичките на синджир. Освен това турците емигрират повече от българите. Ако в България са 10%, в чужбина ще са поне 20%. Но от западна Европа и САЩ няма 20% гласове за ДПС. Не съм съгласен, че няма светлина в тунела и че всички партии са един дол дренки. Ако търсиш партия със свестни хора - има. Няма да я кажа, защото ще бъде евтина реклама. При желание всеки ще намери своята си некомпрометирана. Другото са оправдания. Дерзайте!

MARIA SALVADOR

От години, дълги години живея в чужбина. В страна,в която имам избирателни права. Защото съм неин гражданин. Отдавна. От децата ми само едно е родено в България. И за това ето какво. Гласувам за президент. Защото все пак президентът е представителен за страната пред света. Но не гласувам никога за парламент и кмет на родната си София. Не мисля, че е справедливо. Аз не живея там. Защо тогава моят глас да определя животът на хора, с които аз не живея? Просто не е честно. Да, притежавам дял от компания в София. Плащам данъци, заплати и осигуровки в България. Освен парите, които изпращам на определени хора, за да живеят прилично. Ако трябва да бъда цинична и брутална- плащам повече от достатъчно за правото си да гласувам.Всеки месец плащам. Но не го правя. Наистина не мисля, че имам моралното право да избера парламента на страна, в която не живея и не възпитавам децата си. А и ако трябва да съм докрай открита. Мисля, че съществува едно позорно, жестоко лицемерие по отношение на българите в чужбина. От една страна, ние сме " предатели на родината", " мижитурки", " родоотстъпници", " мишки, избягали за пари", " продажници". От друга, всеки път, когато има избори, някой някъде изведнъж се сеща, че там някъде по широкия свят има българи. Била съм два-три пъти на срещи с такива хора. Те си въобразяват, че ние сме кръстоска между наивен идиот и банкомат. Ами не сме. Нямам нужда около избори някакъв държавен чиновник да ми обяснява, че съм ДЛЪЖНА да направя нещо за родината си, понеже съм успяла. Първо, не съм длъжна. Второ, няма нужда някой да ми казва какво да правя. И трето- правя достатъчно! Нищо, че съм далеч. Така че хайде няма нужда толкова да се занимават с нас, емигрантите. Нали това е един от проблемите за българите в страната- от къде на къде тия, избягалите, ще ми определят живота? А и да бъдем честни! Под " българи в чужбина" политиците разбират българските граждани в Турция. И всички знаем това. Да не бъдем лицемери. Както казах- не гласувам за парламента на място, в което не живея. Не е почтено, нищо, че е юридически законно. Не е почтено. Според мен.

Цветан Василев

Благодаря на почтената Мария, че обясни как никога не гласува и описа един (надявам се екстраваганден) мироглед, който аз не споделям. Аз не разглеждам България като затворено акционерно дружество. България е родината на всички българи, включително на тези, които не са родени там и не живеят там. Гласувам на абсолютно всички избори, защото държавата България управлява моята родина България. Мария не възпитава децата си в България, но моите деца прекарват доста ваканции в България, а освен това считам, че вкъщи също е България.

Валери

Кой ще спечели?! Ами този който брои бюлетините разбира се! Все пак ще гласуван за патриотите от НФСБ защото съм сигурен че не са турски подлоги като всички останали! Надеждата умира последна! ))))) MARIA SALVADOR, “фесът“ не е Българин!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.