Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да бъде оспорено решението на Изпълнителната агенция по околна среда ТЕЦ „Бобов дол“ да може да гори отпадъци, призоваха от "Грийнпийс - България". От няколко дни организацията събира и гражданска подкрепа за инициативата си. Утре - 30 април, изтича срокът, в който решението на агенцията може да се обжалва.

"Работата на ТЕЦ „Бобов дол“ съвсем не е безпроблемна. Само за последните две години централата е извършила многократни нарушения на екологичното законодателство. Една част от тях са, че доскоро работеше без разрешително за депото за отпадъци, в края на 2017 г. изхвърли нерегламентирано води от производствената дейност в р. Джерман, а през 2018 г. надхвърли разрешения брой часове за работа без пречиствателни съоръжения.", пишат от организацията.

Оттам припомнят още, че по официални данни, ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци „за експериментални цели“ от ноември 2018 г. с разрешение на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Когато от "Грийнпийс - България" правят опит да научат повече детайли за документа, министерството отказва информация с аргумент за защита на националната сигурност.

"Към момента не е ясно какви отпадъци и в какви количества се изгарят като част от този процес на експериментално горене", твърдят от екоорганизацията.

„Изгарянето на отпадъците е най-лесният начин да се справим с проблема, но в дългосрочен план ще трябва да се справяме с друг проблем - свързан със съхраняването на отпадъка от горенето, опасните вещества от горенето. Те трябва да се съхраняват в специални хранилища“, коментира в понеделник пред БНР Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

По думите й „новото при ТЕЦ „Бобов дол“ е, че им се разрешава в горивото – вместо да горят само въглища, да добавят и други видове горива".

"Когато говорим за отпадъци, те са най-разнообразни и това е едно от нашите притеснения, защото им се позволява да горят пластмаси, опаковки, текстил, отпадъци от шивашката и обувна индустрия. Не сме сигурни как това ще бъде следено и какво точно ще попада в съдържанието на този отпадък и съответно какви ще са последиците“, обясни Антонова.

И добави, че когато се горят такива неща, остава и отпадък, който също е опасен за здравето.

 

Ключови думи

Коментари

Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Какви бяха Грийнпис, какви станаха

Забравиха добрите терористични времена когато атакуваха петролни платформи и тараниха кораби, та седнали сега оплаквания да пишат. Ми не може ли др. Меглена да се върже за комина на ТЕЦ-а и да виси докато привърженичките пищят отдолу. Какъв телевизьонен сюжет! Оканцеларчиха се.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.