Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийският градски съд (СГС) ще гледа искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на подуправителя и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев, предаде БГНЕС.

Заседанието е насрочено за 16 часа днес, уточниха от съда. Подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба от 16.06.2014 г. като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

На 18 юни рано сутринта неизвестно лице, подписано като Киро Колев, разпрати до медиите имейл, в който съобщи, че подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, защото не спрял източването на КТБ от Цветан Василев, както и че му е отнет достъпът до класифицирана информация. Това стана два дни преди БНБ да затвори банката и да я постави под особен надзор, което бе разтълкувано от медиите като пореден епизод от войната "Пеевски срещу Василев".

Новината в имейла от Колев светкавично беше потвърдена от прокуратурата, а по обяд БНБ изпрати съобщение, в което също потвърди това и обясни, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия. БНБ уточни, че до приключване на производството само Гунев и адвокатът му могат да дават коментари.

Тогава от централната банка подчертаха, че достъпът на Гунев до класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.