Испанската социалистическа работническа партия увеличава преднината си според проучване, публикувано във вестника "ABC", предава Ройтерс. Изследването дава на социалистите 31,5 процента от гласовете преди парламентарните избори на 28 април.

Това е третото проучване през последните два дни, което посочва, че тройната опозиционна коалиция на "Народната партия", "Граждани" и крайнодясната "Вокс" няма да спечели необходимото количество гласове, за да сформира мнозинство в парламента.

Бившият премиер социалист Педро Санчес ще може отново да управлява, ако успее да сформира коалиция с поне две други политически формирования. Това най-вероятно ще са крайнолявата "Подемос" и групата на каталунските сепаратисти, които го подкрепиха през юни 2018 г. при вота на доверие за правителството на "Народната партия".

Противниците на Санчес могат да се надяват да спечелят подкрепата на 33 процента от електората - толкова е броят на избирателите, които все още не са решили за кого да гласуват.

Очаква се след изборите в неделя социалистите да разполагат с между 134 и 139 места от общо 350 в парламента, като това ще е скок с 54 места от последните избори през 2016 г.

Одобрението за Санчес нарасна с 0,2 процента от предишното проучване на вестника "АВС" от 16 април и с 5 процента от изследване, проведено през миналия януари.

Второто място се предвижда за "Народната партия" - 20,1 процента, спад с 0,8 на сто от предишното проучване. Главната консервативна партия ще разполага с между 81 и 86 места в парламента - до 56 места по-малко от предишните избори.

"Граждани" ще получат 13,9 процента от гласовете, като това се равнява на 42-44 места - скок с 10 места.

Крайнодясната партия "Вокс" ще е четвъртата по големина партия, като се предвижда за нея да гласуват 11,4 процента от избирателите (30-32 места). Тя губи 0,4 процента от последното проучването на 16 април, но въпреки това ще е първата крайнодясна партия в испанския парламент от 40 години насам. 

Коалиция между "Народната партия", "Граждани" и "Вокс" ще спечели 45,4 процента от подкрепата на избирателите - между 153 и 162 места в испанския парламент. Това ще е по-малко от необходимите 176 места, за да си осигури мнозинство.