Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цветница е. Православната църква отбелязва посрещането на Иисус Христос в Йерусалим. В православните храмове се отслужва молитва и се благославят върбови клонки, затова денят се знае и като Връбница.

Неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота се празнува тържественото посрещане на Иисус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Билейската история разказва, че в града той влиза на магаре символ на мир и приятелство, а не на кон, както обикновено се отправяли бойците на война, пише „Фокус“.

Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството.

Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си, да го докосне, да бъде поне наблизо.

„Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!", носели се възгласи отвсякъде.

Макар свързан с конкретно религиозно събитие, празникът се възприема от народа ни повече като пролетен, цветен празник, в който светът и природата празнуват своето раждане. Ден на цветята, младостта и раждането за живот отново на света около нас.

В народната представа за ред и порядък се среща митологичният образ на змея, който, също като Лазар, е на границата на нашия и отвъдния свят. Често представата за него се свързва с атмосферни явления, дъжд, град, гръмотевици. Пролетта и празникът са добро време чрез магия и песни да бъде умилостивена разрушителната стихия на времето.

Смята се, че на този ден празнуват всички, които имат имена на цветя и растения. Божура, Цвета, Цветана, Върбан и Върбана, Гроздан, Дафина, Гюла, Детелина, Здравко и Здравка, Лилия, Незабравка, Теменужка, Пламена, Явор, Ясмина и много други.

 

 

Днес ще има и традиционна кръводарителска акция за Цветница. Пунктовете ще бъдат разположени пред храмовете „Света Неделя”, „Свети Седмочисленици”, „Света Параскева” и „Покров Богородичен” в столицата от 09:00 до 13:00 часа.  Всеки, които иска да дари кръв, може да го направи и в сградата на Националния център по трансфузионна хематология.

Ключови думи

Коментари

Цветница е.

Православните христиени от сутринта търчат из парковете, тъпчат тревата и кършат клони да си ги носят вкъщи. Сакън да не дадат некой лев на цветарниците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.